ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Δεκάδες νεκροί σε σύγκρουση μεταξύ φυλών - Αφορμή μία ζωοκλοπή

Νότιο Σουδάν: Δεκάδες νεκροί σε σύγκρουση μεταξύ φυλών - Αφορμή μία ζωοκλοπή
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών στο Νότιο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Τραυματίστηκαν άλλοι 18 άνθρωποι, όταν μέλη της φυλής Νούερ από την Πολιτεία Βόρεια Λιτς επιτέθηκαν σε κτηνοτρόφους, μέλη της φυλής Ντίνκα, στο χωριό Ατζακουάτς, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της πολιτείας Τουίτς, ο Ατέμ Μαντούτ Γιακ.

Ο Λαμ Τούνγκγουαρ, υπουργός Πληροφοριών στην Πολιτεία Λιτς, επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε η επίθεση, η αιτία της οποίας πιστεύεται ότι ήταν μια ζωοκλοπή.

Οι ζωοκλοπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής. Έχουν αναφερθεί εξάλλου αρκετές περιπτώσεις που οι δράστες απαγάγουν επίσης παιδιά και τα μετατρέπουν σε σκλάβους.

Ωστόσο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των φυλών Ντίνκα και Νούερ, των δύο μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων της χώρας, προσλαμβάνουν πάντα πολιτικές διαστάσεις.

Ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, συγκρουόταν επί σειρά ετών με τον πρώην αντιπρόεδρο του Ρικ Μάκαρ, μέλος της φυλής Νούερ, αφότου ήλθαν σε ρήξη το 2013.

Η εμφύλια σύρραξη στην οποία βυθίστηκε το Νότιο Σουδάν άφησε πίσω της, κατά εκτιμήσεις, 380.000 νεκρούς και 3,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη την παράταση του εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν για έναν χρόνο, ως την 31η Μαΐου 2020, παρά τις επιφυλάξεις της Ρωσίας και αφρικανικών χωρών. Η πρόταση υποβλήθηκε στο ΣΑ από τις ΗΠΑ και έλαβε 10 ψήφους -μία περισσότερη από όσες απαιτούνταν για να εγκριθεί εάν δεν υποβαλλόταν βέτο από κάποιο κράτος - μόνιμο μέλος- ενώ τα υπόλοιπα πέντε-κράτη μέλη απείχαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ