ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή γλώσσα από Μέρκελ για τους επίδοξους βιαστές της Κολωνίας

Σκληρή γλώσσα από Μέρκελ για τους επίδοξους βιαστές της Κολωνίας
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Τη θέση ότι ορισμένοι από τους δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων στη Γερμανία απώλεσαν το δικαίωμα της φιλοξενίας εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μάιντς για τα γεγονότα που συνέβησαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Τόνισε ότι κατανοεί όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για κάθε αλλαγή νομοθεσίας, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί «πότε χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία μας».

Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε όταν επρόκειτο για ποινές άνω των δύο ή τριών ετών, αλλά αν αποδειχτεί ότι σε περιπτώσεις όπως στην Κολονία και σε άλλες πόλεις δεν φτάνουμε σε τόσο μεγάλες ποινές, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί μήπως χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία ήδη νωρίτερα.

Έκανε λόγο για μια νέα κατάσταση που θα πρέπει κανείς να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει με σύνεση ενώ σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει την γρήγορη απέλαση αλλοδαπών κακοποιών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά προειδοποίησε ότι η κατάργηση της Σένγκεν θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, για αυτό και πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ