ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Έρευνες για τον εντοπισμό οκτώ ορειβατών που αγνοούνται στα Ιμαλάια

Ινδία: Έρευνες για τον εντοπισμό οκτώ ορειβατών που αγνοούνται στα Ιμαλάια
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεκάδες διασώστες συμμετέχουν σήμερα στις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τον εντοπισμό οκτώ ορειβατών που αγνοούνται στο δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ινδίας, το Νάντα Ντεβί (7.826 μέτρα), καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τους χτύπησε χιονοστιβάδα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για τέσσερις Βρετανούς, δύο Αμερικανούς, έναν Αυστραλό και έναν Ινδό που επρόκειτο να αναρριχηθούν στην ανατολική κορυφογραμμή του Νάντα Ντεβί, κοντά στην Κίνα, και να επιστρέψουν στον καταυλισμό βάσης στις 26 Μαΐου.

Όμως, η ομάδα, υπό τον Βρετανό Μάρτιν Μόραν, ο οποίος έχει ήδη ανέβει με επιτυχία το βουνό πολλές φορές, δεν έδωσε σημάδια ζωής στον καταυλισμό Μουνσιγιάρι, στο ινδικό κρατίδιο Ουταραχάντ, αφού ξεκίνησαν την αναρρίχησή τους στις 13 Μαΐου.

«Έχουμε κινητοποιήσει δυνάμεις για να τους εντοπίσουμε, καθώς δεν επέστρεψαν στον καταυλισμό (την προβλεπόμενη ημερομηνία της 26ης Μαΐου), όμως η κακοκαιρία επιβραδύνει τις επιχειρήσεις» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βιγάι Κουμάρ Τζογκντάντε, αξιωματούχος της περιοχής.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις, που διήρκησαν μία εβδομάδα, καθιστούν δύσκολες τις έρευνες από εναέρια μέσα, επισήμανε ο ίδιος.

Εκατοντάδες ορειβάτες έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου στην Ινδία κάθε χρόνο για να επιχειρήσουν να ανέβουν στις κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ