ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν
(AP Photo/Alex Brandon)

Έτοιμος να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας παραμένει ανοιχτό.

«Το Ιράν είχε μια εξαιρετικά εχθρική στάση όταν ανέλαβα την προεδρία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο βρετανικό δίκτυο ITV.

«Ήταν το νούμερο ένα τρομοκρατικό κράτος παγκοσμίως εκείνη την εποχή και πιθανόν και σήμερα» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς εάν θα χρειαστεί οι ΗΠΑ για να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι το ενδεχόμενο αυτό πάντα υπάρχει.

«Το θέλω; Όχι, προτιμώ όχι. Όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο» είπε ο ίδιος. Μάλιστα, εμφανίστηκε έτοιμος για συνομιλίες με τον Ροχανί:

«Ναι, φυσικά. Θα προτιμούσα να μιλήσω».

Χαμανεΐ: Δεν θα ξεγελαστούμε από τις ΗΠΑ

Την Τρίτη, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμανεΐ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ξεγελαστεί από την προσφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων. Διαμήνυσε δε, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση εδώ και έναν μήνα, έναν χρόνο αφότου η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και επέβαλαν ξανά κυρώσεις στην ιρανική οικονομία.

Ο Τραμπ θεωρεί εσφαλμένη τη συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δεν καλύπτει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν περιορίζει τον ρόλο της Τεχεράνης στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Έχει καλέσει το Ιράν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ιράν «έχει την ευκαιρία να γίνει μια σπουδαία χώρα, με την ίδια ηγεσία. Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος. Θέλω απλώς να το αποσαφηνίσω. Επιδιώκουμε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια, ο Χαμενεΐ είπε σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση:

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πρόσφατα ότι το Ιράν μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη με τους σημερινούς ηγέτες του. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος. Αλλά αυτό το πολιτικό κόλπο δεν θα ξεγελάσει τους Ιρανούς αξιωματούχους και το ιρανικό έθνος».

«Η Αμερική δεν θα καταφέρει να αφαιρέσει από το Ιράν τις πυραυλικές δυνατότητές του», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ, μιλώντας σε μια τελετή για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Ρουχολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, που τηρεί ηπιότερη στάση, άφησε την περασμένη εβδομάδα να εννοηθεί ότι η χώρα του μπορεί να δεχτεί να προσέλθει σε συνομιλίες εφόσον οι ΗΠΑ την σεβαστούν και άρουν τις κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ