ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ισόβια στον νοσηλευτή-serial killer – Ενδέχεται να σκότωσε 200 άτομα

Γερμανία: Ισόβια στον νοσηλευτή-serial killer – Ενδέχεται να σκότωσε 200 άτομα
AP Photo

Ο Γερμανός νοσηλευτής Νιλς Χέγκελ ο οποίος σκότωσε δεκάδες – ενδέχεται και εκατοντάδες – ασθενείς του, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως αναφέρει το CNNi.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία 85 ατόμων, ενώ ο ίδιος στο παρελθόν είχε ομολογήσει πως είχε δολοφονήσει 100 άτομα.

Τα θύματα ήταν μεταξύ 34 και 96 ετών και τα εγκλήματά του έλαβαν χώρα σε δύο νοσοκομεία της βόρειας Γερμανίας από το 2000 έως και το 2005.

Ο Χέγκελ θεωρείται ο δολοφόνος με τα περισσότερα θύματα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Αρχές υποπτεύονται πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του μπορεί να φτάνει και τα 200, αλλά η αλήθεια δεν θα μαθευτεί ποτέ καθώς πολλοί από τους ασθενείς αποτεφρώθηκαν μετά τον θάνατό τους.

Ο δράστης χορηγούσε στα θύματά του μη συνταγογραφημένα φάρμακα, θέλοντας να αποδείξει τις ικανότητές του στην ανάνηψη ή, όπως παραδέχθηκε, γιατί απλά βαριόταν.

Σε μία από τις προηγούμενες δικάσιμους, ο Χέγκελ ομολόγησε πως ένιωθε ευφορία όταν κατάφερνε να επαναφέρει τους ασθενείς στη ζωή και ήταν συντετριμμένος όταν δεν τα κατάφερνε.

Ο νοσηλευτής εκτίει ήδη ισόβια ποινή για ακόμη έξι εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ήταν αυτές οι υποθέσεις που οδήγησαν τις Αρχές στο να κάνουν μία ενδελεχή έρευνα για εκατοντάδες θανάτους.

Ο Χέγκελ ζήτησε από τις οικογένειες των θυμάτων του «συγγνώμη» για τις «απαίσιες», όπως τις χαρακτήρισε, πράξεις του.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου μεταμέλεια για όλα όσα έκανα σε εσάς αυτά τα χρόνια», είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στους ερευνητές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ήταν το πώς κατάφερε να σκοτώσει τόσα πολλά άτομα χωρίς να γίνει αντιληπτός από το προσωπικό των νοσοκομείων όπου εργαζόταν.

Πρώην συνάδελφοί τους παραδέχθηκαν πως είχαν κάποιες υποψίες για τον Χέγκελ, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν αντιληφθεί απολύτως τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικαστής επέκρινε το προσωπικό, κατηγορώντας τους υπαλλήλους για «ομαδική αμνησία» και τονίζοντας πως η όλη δράση του serial killer είναι «ακατανόητη».

German serial killer nurse jailed for life, by Sheena McKenzie, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ