ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την G20 η απόφαση Τραμπ για τους δασμούς στην Κίνα

Μετά την G20 η απόφαση Τραμπ για τους δασμούς στην Κίνα
(AP Photo/David Vincent)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στη Σύνοδο της G20, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία αργότερα αυτόν τον μήνα.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να πλήξει την Κίνα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας «τουλάχιστον» 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως σημείωσε ότι τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία στις εμπορικές διαμάχες τους με τις ΗΠΑ.

«Θα λάβω αυτήν την απόφαση τις επόμενες λίγες εβδομάδες, πιθανόν αμέσως μετά τη G20» είπε ο μεγιστάνας λίγο πριν από τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη Νορμανδία, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από τη D-Day.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα λάβω αυτήν την απόφαση μετά τη G20. Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και θα δούμε τί θα συμβεί» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κοινοί στόχοι ΗΠΑ-Γαλλίας για το Ιράν

Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «προωθεί την τρομοκρατία» σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν αποτυγχάνει ως χώρα μετά τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε όμως ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στους Ιρανούς.

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τον κοινό στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και χρειάζονται νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν δηλώσεις πριν πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες στην Καν της δυτικής Γαλλίας, αφού συμμετείχαν σε τελετή για την 75η επέτειο της D-Day, της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε εξάλλου πως οι σχέσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του είναι «εξαιρετικές».

«Οι σχέσεις ανάμεσά μας και αυτές ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στην Καν. «Είμαι προσηλωμένος στην ιστορική σχέση» ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», του απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ