ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Δούναβη: Ανασύρθηκαν δύο ακόμη πτώματα από το ναυάγιο

Τραγωδία στο Δούναβη: Ανασύρθηκαν δύο ακόμη πτώματα από το ναυάγιο
(AP Photo/Laszlo Balogh)

Άλλα δύο πτώματα ανασύρθηκαν από τον Δούναβη, ανεβάζοντας σε 15 τον αριθμό, μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στις 29 Μαΐου στη Βουδαπέστη, με ένα πλοίο αναψυχής που μετέφερε Νοτιοκορεάτες τουρίστες. Ακόμα 13 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, δήλωσαν σήμερα οι ουγγρικές αρχές.

Τα πτώματα δύο γυναικών εντοπίστηκαν, το ένα στο ύψος του Έρτσι, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, και το άλλο στην ίδια τη Βουδαπέστη, όχι μακριά από το σημείο της τραγωδίας. Άλλα δύο πτώματα είχαν εντοπιστεί χθες, Τετάρτη. Όλα τα θύματα ταυτοποιήθηκαν ως Νοτιοκορεάτες.

Το "Mermaid", ένα σκάφος μήκους 26 μέτρων που μετέφερε 33 Νοτιοκορεάτες και δύο Ούγγρους μέλη πληρώματος, βυθίστηκε μέσα σε επτά δευτερόλεπτα στις 29 Μαΐου μετά τη σύγκρουσή του με το "Viking Sigyn", ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους 135 μέτρων. Μόνο επτά επιζώντες έχουν καταμετρηθεί.

Ούγγροι και Νοτιοκορεάτες δύτες έχουν σταλεί επί τόπου στην προσπάθεια να ανασύρουν τα πτώματα που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο ναυαγισμένο σκάφος, σε βάθος επτά και πλέον μέτρων στο επίπεδο της γέφυρας Μαργκερίτε, στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Τα ισχυρά ρεύματα στον Δούναβη καθιστούν ωστόσο πολύ επικίνδυνες τις καταδυτικές επιχειρήσεις αποκλείοντας σε αυτό το στάδιο το ενδεχόμενο κατάδυσης στο εσωτερικό του πλοίου.

Ένας πλωτός γερανός, που διαθέτει αρκετή ισχύ προκειμένου να ανελκύσει το σκάφος, έφθασε χθες στη Βουδαπέστη, αλλά θα πρέπει να παραμείνει σταθμευμένος βόρεια της ουγγρικής πρωτεύουσας έως ότου η στάθμη του ποταμού επιτρέψει τη ρυμούλκησή του μέχρι το σημείο του δυστυχήματος. Ο γερανός μπορεί να αναλάβει δράση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, που συγκρούστηκε την περασμένη εβδομάδα με το ουγγρικό σκάφος αναψυχής στον Δούναβη, ήταν καπετάνιος ενός πλοίου στην Ολλανδία που είχε προκαλέσει ένα ατύχημα εκεί τον Απρίλιο, δήλωσαν σήμερα Ούγγροι εισαγγελείς.

Σε μια δήλωση οι εισαγγελείς ανέφεραν επίσης πως η έρευνά τους δείχνει πως ο καπετάνιος «διέγραψε δεδομένα από το τηλέφωνό του» μετά τη σύγκρουση στη Βουδαπέστη.

Έξι από τους επιζώντες μίλησαν χθες στην αστυνομία και στους εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα για τις αιτίες της σύγκρουσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για προξενικές υποθέσεις, Λι Σανγκ-τζιν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Η Νότια Κορέα έχει ζητήσει από την Ουγγαρία να εξασφαλίσει ότι δεν θα απελευθερωθεί ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, ένας 64χρονος Ουκρανός που έχει συλληφθεί και δεν έχει οριστεί ακόμη εγγύηση για την απελευθέρωσή του. Οι δικηγόροι του λένε πως ο καπετάνιος είναι συντετριμμένος απ' αυτό που συνέβη, όμως δεν έχει κάνει κανένα λάθος.

Μια κοινή ομάδα δυτών ερευνά το ναυάγιο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η στάθμη του Δούναβη έχει ανέβει σημαντικά, αν και τα νερά υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα καθώς ο καιρός βελτιώνεται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ