ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση για τις μυστηριώδεις τρύπες στους πάγους της Ανταρκτικής έδωσαν οι... φώκιες

Απάντηση για τις μυστηριώδεις τρύπες στους πάγους της Ανταρκτικής έδωσαν οι... φώκιες
CNNi

Οι επιστήμονες έχουν πλέον μία καλύτερη εικόνα για το λόγο που τεράστιες τρύπες ανοίγονται στους πάγους της Ανταρκτικής, χάρη στους μοναδικούς τους «συνεργάτες» που κατοικούν μόνιμα εκεί.

Το 2016 και το 2017, μία τρύπα ανοιχτού νερού «polynya», όπως ονομάζεται το φαινόμενο, εμφανίστηκε στους χειμερινούς θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής. Η μυστηριώδης τρύπα κατέληξε να έχει έκταση μεγαλύτερη των 30.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Παρόλο που το φαινόμενο των «polynya» δεν είναι ασυνήθιστο, μία τρύπα τέτοιου μεγέθους και συχνότητας, ήταν η αφορμή για περαιτέρω επιστημονική έρευνα αναφορικά με τα ακριβή αίτια δημιουργίας της.

Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διεξήγαγε έρευνα στο εσωτερικό της τρύπας, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ρομποτικής τεχνολογίας, ραδιοεξοπλισμού και κεραιών που τοποθετήθηκαν σε φώκιες και συγκεκριμένα στα κεφάλια τους. Τα ευρήματα της έρευνα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό «Nature».

«Πιστεύαμε ότι αυτή η τεράστια τρύπα ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο υπό εξαφάνιση. Όμως τα γεγονότα του 2016 και του 2017 μας ανάγκασαν να το επανεκτιμήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ίθαν Κάμπελ.

«Η δημιουργία των πρόσφατων τρυπών είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων: οι ασυνήθιστες συνθήκες που επικρατούσαν στους ωκεανούς, και μια σειρά πολύ έντονων καταιγίδων με ταχύτητες ανέμου παρόμοιες με τυφώνα, που δημιούργησαν στροβιλισμούς», συμπλήρωσε.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι προκειμένου να δημιουργηθεί το φαινόμενο «polynya», απαιτείται ο «τέλειος» συνδυασμός παραγόντων.

Στο σημείο όπου δημιουργήθηκε η μέχρι πρότινος μυστηριώδης τρύπα, υπάρχει ένα υποθαλάσσιο βουνό το οποίο σε συνδυασμό με έντονες καταιγίδες δημιουργεί στροβιλισμό του θαλάσσιου νερού με αποτέλεσμα να έρχεται στην επιφάνεια θαλασσινό νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Μόλις αυτό το νερό παγώσει, βυθίζεται ξανά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματιστεί εκ νέου πάγος.

Όσο για τους θαλάσσιους ελέφαντες, ήταν αυτοί που βοήθησαν στη μεταφορά δεδομένων από τα βάθη της τρύπας. Ιστορικά οι φώκιες, είναι σημαντικός «σύμμαχος» της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, δεν φαίνονται να ενοχλούνται από την τοποθέτηση εξοπλισμού στα κεφάλια τους.

Με πληροφορίες από CNNi: Seals with antennas on their heads helped scientists solve an Antarctic mystery, by AJ Willingham

ΔΗΜΟΦΙΛΗ