ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Πομπέο: Το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν
AP

Την εκτίμηση της Ουάσινγκτον, με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδος των επιθέσεων, ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε μάλιστα ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά της Χορμούζ.

«Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τραμπ: Πολύ νωρίς για συμφωνία με το Ιράν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι είναι ακόμα «πολύ νωρίς» για μια συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι εκτιμά τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ιάπωνα συμμάχου του, του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Όμως «εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι υπερβολικά νωρίς ακόμη και για να το σκεφτούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Οι Ιρανοί «δεν είναι έτοιμοι, όπως δεν είμαστε ούτε και εμείς!», κατέληξε ο Τραμπ.

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Πομπέο και ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, στις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη συνομιλιών με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «δεν του αξίζει» να ανταλλάσσουν οι Ιρανοί μηνύματα μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ