ΚΟΣΜΟΣ

Serial killer Κύπρος: «Συγκλονιστήκαμε όταν βρήκαμε την 6χρονη», δηλώνει ο συντονιστής της έρευνας

Serial killer Κύπρος: «Συγκλονιστήκαμε όταν βρήκαμε την 6χρονη», δηλώνει ο συντονιστής της έρευνας
AP Photo/Petros Karadjias

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα της ερευνητικής ομάδας μετά τον εντοπισμό του πτώματος της 6χρονης Σιέρα στη λίμνη στο Μεμί, όπως εξομολογείται ο συντονιστής της επιχείρησης, Εντουάρδο Μπράνκο.

Ο κ. Μπράνκο, διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας Βrasal Marine Services Ltd που διενεργούσε τις έρευνες στις δύο λίμνες για τον εντοπισμό των θυμάτων του Νίκου Μεταξά, εξομολογείται τα συναισθήματα της ομάδας όταν εντόπισαν το τελευταίο από τα θύματα του serial killer «Ορέστη».

Ερωτώμενος από τον Φιλελεύθερο της Κύπρου πώς αισθάνεται τώρα που έχουν εντοπιστεί όλα τα πτώματα δήλωσε: «Ανακούφιση, είχαμε δύσκολες στιγμές, ακόμα και χτες (προχτές) που εντοπίστηκε η εξάχρονη Σιέρα νιώσαμε συγκλονισμό αλλά και ανακούφιση μαζί».

Περιγράφοντας την επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκε η σορός της μικρής ο ίδιος είπε πως «ήταν προς το τέλος της κατάδυσης του δύτη Πάμπου Ομήρου. Του έμεναν 4-5 λεπτά πριν να βγει στη στεριά. Τον ενημέρωσα και μου λέει "ένα λεπτό και κάτι βρήκα, να δω". Η επόμενή του κουβέντα ήταν "άναψε ακόμα ένα κερί και βρήκα το μωρό. Ετοιμάσου να τη φέρω πάνω και άναψε ακόμα ένα κερί", μου ξαναλέει».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ο δράστης βρέθηκε και πάλι στο σημείο και υπέδειξε στους ερευνητές ακριβώς το σημείο που πέταξε την 6χρονη, πράγμα που οδήγησε στον εντοπισμό της σορού.

Ερωτώμενος αν το σόναρ, που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες, είχε εντοπίσει το σημείο που βρισκόταν η σορός είπε: «Ήταν μεν στο ευρύτερο σημείο που έδειξε αλλά όχι το συγκεκριμένο. Λόγω όμως της πυκνής βλάστησης, θάμνων, καλαμιώνων που υπήρχαν, δεν έδειξε το αντικείμενο το σόναρ. Βλάστησαν τόσοι καλαμιώνες που ο δύτης χρειαζόταν να κόβει και να περνά. Γι’ αυτό και ‘’έπεσε’’ πάνω στη σορό. Με μια λάθος κίνηση μπορεί να μην το έβρισκε ποτέ. Ήθελε πολλή προσοχή από τον δύτη ο οποίος, ας σημειώσουμε, είναι αυτός που βρήκε και την τρίτη βαλίτσα που περιείχε τη σορό της Μαρικάρ Βαλντέζ».

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς και στις έρευνες που έγιναν στην Κόκκινη Λίμνη, όπου εντοπίστηκαν τρεις βαλίτσες με τα θύματα του «Ορέστη».

«Στην Κόκκινη Λίμνη βρήκαμε τις δύο πρώτες βαλίτσες πολύ σύντομα. Μας βοήθησαν σ’ αυτό οι φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, όπως και το βίντεο από μια Αμερικανίδα που επισκέφθηκε τη λίμνη. Η μια βαλίτσα για πάρα πολύ χρόνο ήταν έξω από το νερό και υπήρχαν πάρα πολλές φωτογραφίες της. Έτσι η κάμερα πήγε κατ’ ευθείαν πάνω της. Χρησιμοποιήσαμε μια τακτική που απέδωσε. Είχαμε το νερό που ήταν πάρα πολύ τοξικό και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό εξοπλισμό για να πέσουν στο νερό οι δύτες και ο κίνδυνος ήταν πολύ αυξημένος από μια απλή κατάδυση. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε την υγεία και την ασφάλεια των δυτών μας. Το δεύτερο σημείο που βρισκόταν η άλλη βαλίτσα με το σώμα της 8χρονης Έλενας βρέθηκε με τη βοήθεια του σόναρ, εντοπίστηκε με τη ρομποτική κάμερα και ο δύτης μας πήγε κατ’ ευθείαν στο σημείο και την έβγαλε έξω.

Η τρίτη βαλίτσα πήρε πάρα πολύ χρόνο για να εντοπιστεί γιατί ήταν στην αντίθετη μεριά της λίμνης και ήταν εντελώς θαμμένη, για αυτό και το σόναρ δεν έδειξε οτιδήποτε. Είχαμε μια τακτική για το πώς θα ψάχναμε στο βυθό για να μην αφήνουμε κενά πίσω μας και αυτή η τακτική αποδείχθηκε ότι ήταν πιο σωστή. Βρίσκαμε μικρά αντικείμενα, λάστιχα αυτοκινήτου, εξαρτήματα, πυρομαχικά και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ στο τέλος η τρίτη βαλίτσα ήταν θαμμένη μέσα στη λάσπη. Ήταν δυτικά της λίμνης, ενώ οι δύο βαλίτσες ήταν ανατολικά. Μετά τις βροχές το χειμώνα άλλαξαν τα δεδομένα στη λίμνη και έτσι η τρίτη βαλίτσα μετακινήθηκε εντελώς».

Όπως τόνισε ο κ. Μπράνκο παρότι υπήρχε η πιθανότητα οι βαλίτσες να ήταν «εντελώς θαμμένες και να μην τις βρίσκαμε», εντούτοις η ομάδα δεν το έβαλε ποτέ κάτω και ήταν έτοιμη να εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ