ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δικαστήριο αίρει την απαγόρευση του μπουρκίνι στις δημόσιες πισίνες

Γερμανία: Δικαστήριο αίρει την απαγόρευση του μπουρκίνι στις δημόσιες πισίνες
REUTERS/Stringer

Την άρση της απαγόρευσης του μπουρκίνι στις πισίνες δημόσιας χρήσης ζήτησε με προσωρινή απόφασή του το ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο της Ρηνανίας - Παλατινάτου, ακυρώνοντας έτσι σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στην αρχή του έτους από το Δήμο του Κόμπλεντς.

Ο Δήμος επέβαλε την απαγόρευση επικαλούμενος λόγους υγιεινής, καθώς μία γυναίκα με μπουρκίνι είναι καλυμμένη από το κεφάλι ως τα πόδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν πάσχει από κάποιο δερματικό νόσημα, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με θρησκευτικά ζητήματα.

Το Δικαστήριο, από την πλευρά του, δεν εξέτασε αν με την απαγόρευση παραβιάζεται η αρχή της ελευθερίας του θρησκεύματος, αλλά έκρινε ότι ο κανονισμός έρχεται σε αντίθεση με την πρόνοια του γερμανικού Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης των πολιτών. Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου, στις λεπτομέρειές του, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Το Δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα έπειτα από προσφυγή νεαρής μουσουλμάνας από τη Συρία, η οποία έχει υποβάλει αίτηση ασύλου και επικαλέστηκε ότι με την απαγόρευση αποκλείστηκε από όλες τις πισίνες, ενώ ο γιατρός της έχει συστήσει να κολυμπά, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος στη μέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ