ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Νόμιμη πλέον η ευθανασία για ασθενείς σε τελικό στάδιο

Αυστραλία: Νόμιμη πλέον η ευθανασία για ασθενείς σε τελικό στάδιο
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Οι ασθενείς σε τελικό στάδιο στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας μπορούν πλέον να ζητούν να υποβάλλονται σε ευθανασία, αφού τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που επιτρέπει την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία για πρώτη φορά στη χώρα.

Η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το κοινοβούλιο της Βικτόριας ψήφισε τη νομοθεσία τον Νοέμβριο του 2017. Μέχρι τότε, η ευθανασία απαγορευόταν σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, ο Ντάνιελ Άντριους, υπέρμαχος του νομοσχεδίου μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2016, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine ότι η νομοθεσία έχει στόχο να δίνει στους ασθενείς «μια αξιοπρεπή επιλογή στο τέλος της ζωής τους».

«Πρόκειται για μια τολμηρή αλλαγή. Καμία άλλη πολιτεία δεν την έχει κάνει (…) όμως πιστεύουμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο», πρόσθεσε.

«Υιοθετήσαμε μια προσέγγιση γεμάτη συμπόνια».

Ευθανασία θα μπορούν να ζητούν ασθενείς σε τελικό στάδιο, ηλικίας άνω των 18 ετών που ζουν στην πολιτεία της Βικτόρια και οι οποίοι έχουν λιγότερους από έξι μήνες ζωής ή τουλάχιστον έναν χρόνο για ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή νευρολογικές παθήσεις.

Η νομοθεσία προβλέπει εγγυήσεις, ανάμεσά τους και μία ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου και την παρέμβαση ιατροδικαστή, ο οποίος θα ελέγχει τις συνθήκες θανάτου.

Ο Ντάνιελ Άντριους δήλωσε ότι περίπου 12 άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την νομοθεσία φέτος και έως και 150 ετησίως στη συνέχεια.

Και άλλες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν συζητήσει στο παρελθόν το θέμα της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, όμως μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει όλες τις προτεινόμενες νομοθεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ