ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης στο CNN Greece: Η ΕΕ πέρασε από τα λόγια στις πράξεις

Ν. Χριστοδουλίδης στο CNN Greece: Η ΕΕ πέρασε από τα λόγια στις πράξεις
EUROKINISSI

Χωρίς πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες, αυτό που κρατά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετακινηθεί από την λεκτική υποστήριξη στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αυτό σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι χθες λήφθηκε η απόφαση να υποβληθούν προτάσεις στα κράτη – μέλη για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» κατά της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα το πάγωμα συγκεκριμένων προενταξιακών κονδυλίων. Ως εκ τούτου, βάσει της διαδικασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα και θα συζητήσει ξεχωριστά το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΕ, καθώς, όπως σημειώνει, είναι εμφανής η προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο ενταξιακής πορείας με την Ευρώπη.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ανησυχεί για την αντίδραση της Τουρκίας λόγω της απομόνωσής της στην περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της απομόνωσης της Τουρκίας:

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος και επιθυμούμε να έχουμε άριστες σχέσεις αλλά και να είναι μέρος των συνεργασιών στην περιοχή. Ο λόγος που δεν συμβαίνει είναι γιατί η ίδια η Τουρκία ακολουθεί αυτή την πολιτική στην Κύπρο. Εμείς δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας. Μπορεί να είναι μέρος των συνεργασιών αυτών».

Η περίπτωση της Αμμοχώστου

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση των Τουρκοκυπρίων για ομάδα μελέτης για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι χωρίς να υποτιμά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Οζερσάι και διατυπώνει τις αμφιβολίες του σχετικά με το κατά πόσο ήταν ενήμερος για τη συγκεκριμένη κίνηση ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ