ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μυστηριώδες είδος γάτας-αλεπού εντοπίστηκε στην Κορσική

Νέο μυστηριώδες είδος γάτας-αλεπού εντοπίστηκε στην Κορσική
screen grab από βίντεο

Ένα νέο είδος γάτας που μοιάζει με αλεπού, -ή αλεπούς που μοιάζει με γάτα-, εμφανίστηκε στην Κορσική. Και όπως σωστά προβλέψατε, είναι άγρια και επιθετική.

Επιθεωρητές της άγριας πανίδας από το Εθνικό Γραφείο Κυνηγιού και Άγριας Ζωής της Γαλλίας έχουν εντοπίσει 16 από τα πλάσματα αυτά με τις χρυσές ρίγες σε απομακρυσμένες περιοχές του γαλλικού αυτού νησιού.

Τα αιλουροειδή αυτά είναι μεγαλύτερα από τις τυπικές γάτες, ενώ έχουν μακριές, δακτυλιωτές ουρές και «πολύ ανεπτυγμένα» δόντια... σκύλου. Λόγω της εμφάνισής τους, είναι γνωστά τοπικά ως γάτες - αλεπούδες.

Κυνηγούν, δε, τη νύχτα και από ό,τι φαίνεται, τους αρέσει ιδιαίτερα να τραβούν την προσοχή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γάτα είναι μέρος ενός μέχρι σήμερα άγνωστου είδους που μπορεί να προήλθε από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή πριν από χιλιάδες χρόνια.

«Εξετάζοντας το DNA της, μπορούμε να τη διαχωρίσουμε από την ευρωπαϊκή αγριόγατα Felis silvestris silvestris. Είναι πιο κοντά στην αφρικανική γάτα δάσους Felis silvestris lybica, αλλά η ακριβής της ταυτότητα μένει ακόμα να καθοριστεί», δήλωσε στο AFP ο Pierre Benedetti, επικεφαλής περιβαλλοντικός τεχνικός του Εθνικού Γραφείου Κυνήγι και Άγρια Ζωή.

Αν και οι πρώτες γάτες-αλεπούδες εντοπίστηκαν αρχικά το 2016, οι ιστορίες που έχουν μεταδοθεί από στόμα σε στόμα σχετικά με το εν λόγω ζώο, κυκλοφορούν στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι δασοφύλακες ελπίζουν ότι μελετώντας και καταγράφοντας τα ζώα, αυτές οι γάτες-αλεπούδες μπορούν να αναγνωριστούν και να προστατευτούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ