ΚΟΣΜΟΣ

Επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Προβάδισμα του Ιμάμογλου δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Προβάδισμα του Ιμάμογλου δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις
AP Photo/Emrah Gurel

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια πολίτες στην Κωνσταντινούπολη κλήθηκαν σήμερα Κυριακή, να προσέλθουν στις 31.342 κάλπες για την ανάδειξη νέου δημάρχου, μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Οι κάλπες έκλεισαν περίπου στις 17:00 και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκίνησαν να μεταδίδονται.

Για την ώρα, προβάδισμα έχει ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Capture

Εκτός απροόπτου, πριν τα μεσάνυχτα θα υπάρχει ασφαλές αποτέλεσμα για το κατά πόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ή ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πιστός του Ερντογάν, θα είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις δημοτικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες, ωστόσο υπέστη δύο βαριές ήττες: στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Η Κωνσταντινούπολη συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Τουρκίας και αποτελούσε προπύργιο του Ερντογάν για 25 χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος υπήρξε στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ενώ η νίκη του Ιμάμογλου στις εκλογές του Μαρτίου ήταν και η πρώτη φορά που το AKP είδε την κυριαρχία του στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας να χάνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ