ΚΟΣΜΟΣ

Επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Η αρχή του τέλους για τον Σουλτάνο;

Επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Η αρχή του τέλους για τον Σουλτάνο;
AP Photo

Μεγάλο πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο αποτέλεσε το αποτέλεσμα των χθεσινών επαναλληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να επικρατήσει - για δεύτερη φορά - έναντι του εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜπιναλί Γιλντιρίμ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο «Σουλτάνος» χάνει την δημαρχία της κομβικής πόλης, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικές εξελίξεις. 

Πλήγμα στην παντοδυναμία Ερντογάν

 

Οι εκλογές θεωρήθηκαν κρας τεστ για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα στην παντοδυναμία του Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Η γενέτειρα του προέδρου έχει γίνει στο πέρασμα των χρόνων πηγή χρηματοδότησης και «δεξαμενή» εξουσίας για το AKP, που «λαδώνει» τον πολιτικό μηχανισμό της υπόλοιπης Τουρκίας. Η απώλεια ελέγχου της σημαίνει την απώλεια χρηματοδότησης και κονδυλίων που συντηρούν έναν ολόκληρο σύστημα, από φιλοκυβερνητικά μίντια έως επιχειρήσεις και λογής παράγοντες εξουσίας.

Πλέον, αναμένεται με μεγάλη αγωνία η απάντηση του Ερντογάν στην δεύτερη αυτή ήττα Γιλντιρίμ, ενώ ερωτήματα προκαλεί το πώς θα καταστεί δυνατή μία συνεργασία των δύο πλευρών, παρότι ο Ιμάμογλου έτεινε χείρα συνεργασίας κατά τον λόγο του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ερώτημα αποτελεί, επίσης, εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να κερδίσει εκ νέου τη λαϊκή νομιμοποίηση, μέσω ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Παράγοντας «αναγέννησης» ο Ιμάμογλου

Το AKP δεν θέλησε να παραδεχθεί την ήττα του την πρώτη φορά και αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών.

Με μία αμφιλεγόμενη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, οι πρώτες δημοτικές εκλογές κηρύχτηκαν άκυρες. Η προκήρυξη νέων εκλογών προκάλεσε την έκρηξη του CHP που περιέγραψε την εξέλιξη ως «καθαρά δικτατορική».

Για πολύ καιρό η τουρκική αντιπολίτευση ήταν, κατακερματισμένη, απογοητευμένη από τις συνεχείς ήττες. Τώρα ο, άγνωστος μέχρι πρόσφατα, Ιμάμογλου την έχει αναγεννήσει. Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, είναι σε θέση να προσελκύσει ευρεία τμήματα του πληθυσμού με το μήνυμα του συμφιλίωσης. Το σύνθημά του "ey cok guzel olacak" (όλα θα είναι εντάξει) έχει από καιρό γίνει κυρίαρχο στο Διαδίκτυο.

Όπως γράφει το Spiegel:

«Η δημοτικότητα του Ιμάμογλου δείχνει πόσοι άνθρωποι στην Τουρκία επιθυμούν την ισορροπία μετά από χρόνια πόλωσης και επιθετικότητας από την κυβέρνηση. Είναι επίσης μια έκφραση της δύναμης της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Οι αντιδράσεις νικητή και ηττημένου

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Με τη σειρά του ο νεός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Επίσης τόνισε πως «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη».

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

Η διαφορά των δύο υποψήφιων είναι αρκετά μεγάλη. Με καταμετρημένο το 99,37%, ο Ιμάμογλου λαμβάνει το 54,03% ενώ ο Γιλντιρίμ το 45,09%.

Capture copy copy copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ