ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ευάλωτη η Ευρώπη απέναντι στην προσφυγική κρίση

Μέρκελ: Ευάλωτη η Ευρώπη απέναντι στην προσφυγική κρίση
REUTERS / KAI PFAFFENBACH

Την άποψη ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη απέναντι στην προσφυγική κρίση, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο της κατάστασης στον βαθμό που επιθυμούσε, εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη και είμαστε ευάλωτοι, όπως όλοι διαπιστώνουμε, επειδή ακόμα δεν έχουμε ακόμη την τάξη και τον έλεγχο που θα θέλαμε», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνάντησης με επιχειρηματίες που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην πόλη Μάιντς.

Η Μέρκελ συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το ευρώ συνδέεται άμεσα με την ελευθερία κίνησης των προσώπων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως «κανείς δεν πρέπει να υποδύεται ότι μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα χωρίς να μπορείς να περνάς τα σύνορα εύκολα».

Επιπλέον, επισήμανε πως εάν οι χώρες δεν επιτρέψουν τα σύνορα τους να διασχίζονται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τότε η ενιαία αγορά θα «πληγεί οξύτατα», στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γερμανία, που βρίσκεται στο γεωγραφικά και πολιτικά στο κέντρο της ΕΕ και αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της, θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την ελεύθερη κίνηση των προσώπων.

Κλέινοντας, η καγκελάριος υπογράμμισε πως για την διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ