ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν την Αλβανία για τα κρούσματα βίας ενόψει των εκλογών

ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν την Αλβανία για τα κρούσματα βίας ενόψει των εκλογών
AP Photo/Hektor Pustina

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τα αλβανικά κόμματα να αποφύγουν τη βία κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή, μολονότι έχουν κηρυχθεί παράνομες από τον πρόεδρο της χώρας και μποϊκοτάρονται από την αντιπολίτευση.

Λόγω της αποχής της αντιπολίτευσης, σχεδόν στους μισούς δήμους οι υποψήφιοι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατεβαίνουν χωρίς αντίπαλο.

Οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορούνται για βανδαλισμούς σε εκλογικά τμήματα –κυρίως σε σχολεία– και πυρπόληση εκλογικού υλικού. Περίπου 50 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και η αστυνομία αναζητά δεκάδες άλλους υπόπτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να αποφασίσει αργότερα εντός του έτους αν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, προειδοποίησε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές αυτές μπορεί να έχει συνέπειες για την υποψηφιότητα των Τιράνων. «Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια ή μορφή υποκίνησης της βίας είναι απολύτως απαράδεκτες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε πραγματικό διάλογο όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να ξεπεραστεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση με στόχο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη διατήρηση και την ισχυροποίηση της προόδου που έχει επιτύχει μέχρι τώρα η Αλβανία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες να απορρίψουν τη βία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που θα στείλει μια ομάδα παρατηρητών, τόνισε ότι οι προσπάθειες για τον εκτροχιασμό της ψηφοφορίας μέσω βίαιων επεισοδίων «θα καθυστερήσουν την πρόοδο της Αλβανίας και θα κηλιδώσουν τη φήμη της χώρας διεθνώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ