ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ απαντά για το τρέμουλο: «Είμαι καλά»

Η Μέρκελ απαντά για το τρέμουλο: «Είμαι καλά»
(AP Photo/Susan Walsh)

Στην Οσάκα της Ιαπωνία για τη G20 βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και όπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούσαν να μην την ρωτήσουν για την κατάσταση της υγείας της, αφού εμφανίστηκε να τρέμει ολόκληρη δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε «είμαι καλά», σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις φήμες ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία της και πρόσθεσε:

«Είμαι σίγουρη ότι έτσι όπως εμφανίστηκε αυτή η αντίδραση, έτσι και θα φύγει».

Σε ερώτηση που της έκαναν αν είχε εξήγηση για το τρέμουλο και αν είχε πάει σε γιατρό, αρκέστηκε να απαντήσει ότι είναι καλά και ότι δεν είχε να πει κάτι παραπάνω. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η κατάσταση να επιδεινώθηκε από τη δική της έντονη προσπάθεια να ελέγξει το επεισόδιο τρόμου.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία, η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ απολογήθηκε για την χθεσινή της τοποθέτηση, στην οποία συνέδεσε την κλιματική αλλαγή με την κατάσταση της υγείας της κυρίας Μέρκελ. Κατά την διάρκεια δηλώσεων για το κλίμα, η κυρία Μπέρμποκ είχε αναφέρει ότι «ακόμη και για την Καγκελάριο είναι σαφές ότι αυτό το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει επιπτώσεις στην υγεία», ενώ είχε σημειώσει ότι αν και στην Γερμανία ανεβεί πολύ η θερμοκρασία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, «ο καθένας που θα σταθεί μια ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο, θα αρχίσει να τρέμει - η ζέστη δεν σταματά ούτε για τις Καγκελάριους».

Σήμερα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η συμπρόεδρος των Πρασίνων έγραψε: «Αυτή η δήλωση ήταν λάθος. Συνέδεσα απερίσκεπτα κάποια θέματα που δεν συνδέονται» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη από την κυρία Μέρκελ.

Τα δύο επεισόδια

Το πρωί της Πέμπτης κατά την τελετή διορισμού της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπτρεχτ στο προεδρικό ανάκτορο η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να τρέμει. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της ενώ σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο «σταύρωσε» τα χέρια της μπροστά επάνω στο σώμα. Το τρέμουλο διήρκεσε περίπου δύο λεπτά. Βέβαια μισή ώρα αργότερα στη Βουλή κατά την ορκωμοσία της κ. Λάμπρεχτ η Άγκελα Μέρκελ δεν έδειχνε καμία αδιαθεσία.

Παρόμοιο επεισόδιο παρουσιάστηκε πριν από εννιά ημέρες κατά την υποδοχή του νέου ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία. Τότε η Άγκελα Μέρκελ απέδωσε το τρέμουλο σε αφυδάτωση, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα δεν είχε πιεί αρκετό νερό. Ειδικοί πάντως θεώρησαν την τότε επίσημη εκδοχή για το τρέμουλο λογική και απέρριψαν λίγο-πολύ την πιθανότητα μιας νευροπάθειας. Μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν όμως τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για την Καγκελάριο όπως και για κάθε πολιτικό ισχύει η αρχή ότι όταν μια πάθηση γίνεται εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί ένα αξίωμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άλλωστε η ίδια η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει όταν ανακοίνωνε το Νοέμβριο του 2016 την τέταρτη υποψηφιότητα της για καγκελάριος πως αν εκλεγεί θα ασκήσει το αξίωμα για ολόκληρη τη θητεία, «αλλά, και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ