ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το Καράκας απέλασε 59 Κολομβιανούς που κρατούσε «αυθαίρετα» επί τρία χρόνια

ΟΗΕ: Το Καράκας απέλασε 59 Κολομβιανούς που κρατούσε «αυθαίρετα» επί τρία χρόνια
Associated Press

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέλασε το Σάββατο 59 Κολομβιανούς υπηκόους, οι οποίοι κρατούνταν στη χώρα έπειτα από «αυθαίρετη» σύλληψή τους πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικροτώντας την κίνηση αυτή ως ένα «θετικό σημάδι».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας είχε ζητήσει πέρυσι την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη διαπραγμάτευση απελευθέρωσης όσων συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 από την βενεζουελανή κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι Κολομβιανοί συλληφθέντες κατηγορούνταν από τις αρχές του Καράκας ότι ήταν παραστρατιωτικοί.

Το κολομβιανό ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι οι αρχές της Βενεζουέλας κρατούσαν τους Κολομβιανούς σε κακές συνθήκες και πως δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές νομικές διαδικασίες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο για την απελευθέρωσή τους.

«Αυτοί οι 59 συμπατριώτες επέστρεψαν στη χώρα μας και θα πάνε στα σπίτια τους», δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε σε μια εκδήλωση στην ανατολική επαρχία Βιτσάντα.

Ο σύμβουλος του Ντούκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φραντσίσκο Μπαρμπόσα με tweet νωρίτερα το Σάββατο ανέφερε ότι θα υποδεχόταν στη συνοριακή πόλη Κουκούτα τους «59 πολίτες που κρατούνταν αυθαίρετα από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με ανάρτηση στο twitter «επικρότησε την απελευθέρωσή τους».

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έκανε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. Αναμένουμε αποφυλακίσεις περισσότερων ανθρώπων τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Μπατσελέτ ταξίδεψε στο Καράκας την περασμένη εβδομάδα για μια τριήμερη επίσκεψη και είχε συναντήσεις με τον Μαδούρο, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, καθώς και με ακτιβιστές και θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία τον Φεβρουάριο, όταν η δεξιά κυβέρνηση Ντούκε παρείχε βοήθεια στις προσπάθειες του Γκουαϊδό να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Η Κολομβία, μαζί με δεκάδες άλλες χώρες, αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο αρχηγό κράτους της Βενεζουέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ