ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Τα σενάρια για την πορεία του πυραύλου - Πώς κατέληξε στα κατεχόμενα

Κύπρος: Τα σενάρια για την πορεία του πυραύλου - Πώς κατέληξε στα κατεχόμενα
AP Photo/Petros Karadjias

Για τρία σενάρια που μπορεί να προκάλεσαν την πτώση του αντιαεροπορικού πυραύλου τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, προκαλώντας την ισχυρή έκρηξη, μίλησε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία του και πρώην Διευθυντής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέας Πενταράς.

Σε αντιαεροπορικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη βόρεια Συρία, και συγκεκριμένα την περιοχή Χομς, απέδωσε το σημερινό περιστατικό πρόσκρουσης αγνώστου στρατιωτικού αντικειμένου στον Πενταδάκτυλο, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Ο Ανδρέας Πενταράς στάθηκε σε και σε τρία ατυχή γεγονότα που «οδήγησαν» τον πύραυλο στα κατεχόμενα. Πρώτον, όπως ανέφερε, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς την κατεύθυνση της Κύπρου.

«Προφανώς, τα ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην πόλη Χομς της Συρίας, βρίσκονταν στην περιοχή ανάμεσα στον Απόστολο Ανδρέα και στον Λίβανο», εξήγησε.

Δεύτερον, απέτυχε ο πύραυλος να χτυπήσει τον στόχο, δηλαδή τα αεροσκάφη. Τρίτον, δεν λειτούργησε ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του πυραυλικού συστήματος.

Όπως τόνισε ο πρώην Διευθυντής του ΚΥΠ, όλοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν μηχανισμούς αυτοκαταστροφής. Εάν, δηλαδή, αποτύχουν να χτυπήσουν τον στόχο, τότε αυτοκαταστρέφονται στον αέρα, πριν πέσουν στο έδαφος.

«Αυτά τα τρία ατυχή γεγονότα, οδήγησαν τον πύραυλο σε μια ανεξέλεγκτη τροχιά και τελικά στον Πενταδάκτυλο», είπε ο Ανδρέας Πενταράς, μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Οι δηλώσεις του Στρατηγού εν αποστρατεία για το συμβάν:

Το βίντεο της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», με την πιθανή πορεία του αντιαεροπορικού πυραύλου:

Xημικές μετρήσεις ειδικών μετά την έκρηξη

Ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας σπεύδει στα κατεχόμενα για να διεξάγει έρευνες, σύμφωνα με ανάρτηση του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι μίλησε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις. Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες».

Οι έως τώρα πληροφορίες έκαναν λόγο για άγνωστο αντικείμενο, ωστόσο ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, γνωστοποίησε πως τελικώς επρόκειτο για πύραυλο.

Στο λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο, που έπεσε τα ξημερώματα, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής S-200 που είχε πέσει στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018. Ανήρτησε, επίσης, φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S-200 από το Γκαζιάντεπ.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά σε αυλή οικίας στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνση αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό, τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου, και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο.

https://www.instagram.com/p/BzWc7mPHfm0

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί.

Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

dikwmo

Πηγή: offsite.com.cy

Πρώτη αντίδραση Λευκωσίας

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλείς πληροφορίες για την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται στα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Γίνονται επαφές. Είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό» σημείωσε.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ