ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα έτοιμη να εκραγεί»: «Καμπανάκι» επιθεωρητών για τον συνωστισμό στα κέντρα κράτησης των ΗΠΑ

«Βόμβα έτοιμη να εκραγεί»: «Καμπανάκι» επιθεωρητών για τον συνωστισμό στα κέντρα κράτησης των ΗΠΑ
Office of Inspector General (OIG)

Για «επικίνδυνο συνωστισμό» και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών του αμερικανικού νότου κάνει λόγο το δελτίο των επιθεωρητών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, απευθύνοντας έκκληση στις αρμόδιες αρχές για άμεση λήψη μέτρων.

Οι εικόνες από τις συνωστισμένες εγκαταστάσεις του Ρίο Γκράντε είναι τουλάχιστον ενοχλητικές: Οι φωτογραφίες εμφανίζουν πάνω από πενήντα γυναίκες (σε ένα κελί σχεδιασμένο για 40 άνδρες) και 71 άνδρες (σε ένα χώρο για 41 γυναίκες) στριμωγμένους σε έναν ασφυκτικά μικρό χώρο όπου παραμένουν κατά περίπτωση ακόμα και για πάνω από ένα μήνα.

Ένας από τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων χαρακτήρισε την κατάσταση «βόμβα έτοιμη να εκραγεί».

«Ανησυχούμε πως ο συνωστισμός και η παρατεταμένη κράτηση συνιστούν άμεσο κίνδυνο στην υγεία και την ασφάλειας τόσο των αξιωματούχων και εργαζομένων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας όσο και όσων κρατούνται», τονίζεται στο κείμενο των επιθεωρητών.

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας επισκέφτηκαν επτά σημεία του Ρίο Γκράντε του Τέξας. Κι αυτά που κατέγραψαν είναι ανατριχιαστικά. Όπως διαπίστωσαν, 30% των παιδιών που κρατούνται στις εγκαταστάσεις, παραμένουν εκεί πολύ περισσότερο από το όριο των 72 ωρών. Κάποια δε, δεν έχουν πρόσβαση σε ντους, ζεστά γεύματα και καθαρά ρούχα.

«Ο γιος μου πεθαίνει, βοηθήστε με»: Η κραυγή απελπισίας μιας μητέρας σε κέντρο κράτησης μεταναστών

«Όταν οι κρατούμενοι μάς έβλεπαν, σκαρφάλωναν στα παράθυρα, φώναζαν, κολλούσαν σημειώματα στα παράθυρα ή μας έδειχναν με τα χέρια το χρόνο κράτησής τους» σημειώνεται στην αναφορά των επιθεωρητών, οι οποίοι κάλεσαν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να «αναλάβει άμεσα δράση ώστε να ανακουφίσει τον επικίνδυνο αυτό συνωστισμό».

Σύμφωνα με την Τελωνειακή και Συνοριακή Προστασία των ΗΠΑ (CBP), από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα στο Ρίο Γκράντε (περιοχή με το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στο νοτιοδυτικό σύνορο) έχουν γίνει 250.000 συλλήψεις - αύξηση 124% από το 2018.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνθήκες κράτησης στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν γίνει αιτία παρατεταμένης πολιτικής κόντρας στις ΗΠΑ.

Ταξίδεψε το μισό πλανήτη για να πεθάνει στις ΗΠΑ: Η σύντομη ζωή 7χρονης που ονειρεύτηκε άλλο μέλλον

Δικηγόροι οι οποίοι, μέσω δικαστή, απέκτησαν πρόσβαση σε εγκατάσταση του Κλιντ, στο Τέξας, έγιναν μάρτυρες «αποτροπιαστικών συνθηκών».
«Παιδιά κλειδωμένα σε φρικτά κελιά, στη μέση των οποίων υπάρχει ανοιχτή τουαλέτα, όπου τρώνε και κοιμούνται», περιέγραψε στο BBC ένας από τους δικηγόρους.

Την περασμένη εβδομάδα και εν μέσω γενικών επικρίσεων, οι βουλευτές του Κογκρέσου ψήφισαν νομοσχέδιο για την απελευθέρωση κονδυλίου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίση στα σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ