ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βομβάρδισαν τρία νοσοκομεία στα βορειοδυτικά της χώρας

Συρία: Βομβάρδισαν τρία νοσοκομεία στα βορειοδυτικά της χώρας
AP Photo

Τουλάχιστον τρία νοσοκομεία επλήγησαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών την Πέμπτη (4/7), σε περιοχές υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Το ένα από τα νοσοκομεία αυτά είχε λάβει χρηματοδότηση από το ΥΠΕΞ της Γερμανίας, γνωστοποίησαν ΜΚΟ και ένας από τους συνιδρυτές του ιδρύματος που το λειτουργούσε και επικεφαλής της διεύθυνσης του ιδρύματος για τη Συρία.

«Το νοσοκομείο στην Καφρ Ναμπλ λειτουργεί υπογείως, διότι είχε ήδη υποστεί βομβαρδισμό, που είχε καταστρέψει τελείως το τμήμα του πάνω από την επιφάνεια του εδάφους», εξήγησε ο Φάντι Νταΐρι, στέλεχος του βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Hand-in-Hand, το οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Γερμανία.

Το νοσοκομείο Καφρ Ναμπλ, γνωστό και ως «Orient», βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ιδρύματος, το νοσοκομείο χτυπήθηκε από τρεις αυτοσχέδιες βόμβες – «βαρέλια με εκρηκτικά» – και κατόπιν βράχος έπεσε πάνω στην είσοδό του, που υπέστη μεγάλη ζημιά.

Ο Νταΐρι διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των μελών του προσωπικού του νοσοκομείου. Οι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν τρία χειρουργεία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το ίδρυμα Hand-in-Hand («Χέρι με Χέρι»), που ιδρύθηκε το 2011, λειτουργεί συνολικά οκτώ υποδομές υγείας στο έδαφος της Συρίας.

Βομβαρδισμοί σε άλλα δύο νοσοκομεία

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι άλλα δύο νοσοκομεία τέθηκαν στο στόχαστρο αεροσκαφών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Κατ’ αυτή τη ΜΚΟ, ένα νοσοκομείο βρίσκεται στη Χας, ένα στο Χαν Σεϊχούν και ένα στην Καφρ Ναμπλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 25 δομές υγείας και 45 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τα τέλη του Απριλίου στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε επίσης και άλλους τομείς στην Κφαρ Ναμπλ, στο Χαν Σεϊχούν και τη Χας, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επίσης διεξήγαγε επιδρομές στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Κλιμάκωση των βομβαρδισμών

Την επαρχία Ιντλίμπ κατά το μεγαλύτερο μέρος της κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), που ελέγχει επίσης, μαζί με άλλες οργανώσεις ανταρτών, τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας. Αυτές οι τελευταίες επαρχίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από τα τέλη του Απριλίου, η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά τους.

Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 500 και πλέον αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κι έχουν εκτοπίσει περίπου 330.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ