ΚΟΣΜΟΣ

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Τουρκική NAVTEX στο Καστελόριζο ανήμερα των εκλογών

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Τουρκική NAVTEX στο Καστελόριζο ανήμερα των εκλογών
EUROKINISSI

Μεγάλη περιοχή στα νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεσμεύει για ασκήσεις η Άγκυρα, ανήμερα των εκλογών την Κυριακή.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με την NAVTEX υπ’ αριθμόν 763/19 η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μία εκτεταμένη περιοχή η οποία ξεκινά από τα νότια του Καστελόριζου και φτάνει αρκετά μίλια δυτικά προς τη Ρόδο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε την Κύπρο με τρίτο Αττίλα. Είχαν προηγηθεί οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς όλους όσοι δεν «αναγνωρίζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι απειλές της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, όπως στο παρελθόν» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας σαφές στην τουρκική εισβολή του 1974.

«Μόνον η Τουρκία αποφασίζει τι θα γίνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. του ψευδοκράτους) και του τουρκοκυπριακού λαού» είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις του «Φατίχ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ