ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στις ΗΠΑ: Δικαστής έδειξε επιείκεια σε 16χρονο βιαστή επειδή είναι από «καλή οικογένεια»

Οργή στις ΗΠΑ: Δικαστής έδειξε επιείκεια σε 16χρονο βιαστή επειδή είναι από «καλή οικογένεια»
AP Photo/Rogelio V. Solis

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει τραβήξει τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ, η υπερβάλλουσα επιείκεια που είχε επιδείξει ένας δικαστής, απέναντι σε έναν 16χρονο, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό ενός συνομήλικου κοριτσιού σε πάρτι το 2017.

Στα επιχειρήματα του δικαστή, ονόματι Τζέιμς Τροϊάνο, προκειμένου η υπόθεση του κατηγορούμενου να εξεταστεί από δικαστήριο ανηλίκων, συγκαταλέγεται ότι ο 16χρονος «προέρχεται από μια καλή οικογένεια», πηγαίνει σε ένα «εξαιρετικό σχολείο» και έγραψε καλά στις εξετάσεις για την είσοδό του στο πανεπιστήμιο.

«Είναι ξεκάθαρα υποψήφιος όχι απλά για ένα κολέγιο αλλά για ένα καλό κολέγιο», είχε πει ο Τροϊάνο, απορρίπτοντας πέρσι την πρόταση της εισαγγελίας να δικαστεί ο 16χρονος ως ενήλικας. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι δεν επρόκειτο για βιασμό ενώ αναρωτιόταν ακόμα αν ήταν σεξουαλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο βιασμός είναι επίθεση με απειλή όπλου από άγνωστο στο θύμα.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι εισαγγελείς θα έπρεπε να εξηγήσουν στο θύμα και την οικογένειά του, ότι αν προχωρήσουν την υπόθεση, θα καταστρέψουν τη ζωή του δράστη.

Σημειώνεται ότι ο 16χρονος είχε καταγράψει με το κινητό του τηλέφωνο την πράξη του σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια είχε διαδώσει, γράφοντας: «Όταν η πρώτη φορά που κάνεις σεξ είναι βιασμός».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πριν από λίγες μέρες εφετείο του Νιου Τζέρσι ανέτρεψε εκείνη την απόφασή του, επιτρέποντας την μεταφορά της υπόθεσης από το Οικογενειακό δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ