ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Καταγράφηκαν πάνω από 4.700 σεισμικές δονήσεις

Καλιφόρνια: Καταγράφηκαν πάνω από 4.700 σεισμικές δονήσεις
AP Photo/APTN

Η Καλιφόρνια εξακολουθεί να κινείται στο χορό των Ρίχτερ μετά το σεισμό των 7,1 βαθμών που «χτύπησαν» την περιοχή γύρω από την πόλη Ρίτζκρεστ την Παρασκευή.

Επρόκειτο για το δεύτερο κατά σειρά σεισμό μέσα σε 24 ώρες, καθώς την Πέμπτη ένας άλλος μεγέθους 6,4 Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πάνω από 4.700 σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή, γεγονός που σημαίνει περίπου πως συνέβαινε ένας σεισμός το λεπτό!

Εκτός των δύο πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων, τρεις μετασεισμοί ήταν αρκετά δυνατοί αφού ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ, ενώ οι σεισμολόγοι αναμένουν τουλάχιστον έναν ακόμη κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι δονήσεις προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές και τραυματισμούς, αλλά ευτυχώς δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή.

«Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους, γιατί φοβούνται. Πολλοί απλώς επιλέγουν να είναι με γείτονες στις αυλές και στα πεζοδρόμιά τους», δήλωσε η δήμαρχος του Ρίτζκρεστ.

AP 19187320627023


Πηγή: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Οι Αρχές προειδοποιούν ότι οι σεισμοί στη Νότια Καλιφόρνια θα συνεχιστούν για πολύ καιρό, ενώ οι σεισμολόγοι δίνουν και 10% πιθανότητες να σημειωθεί νέος σεισμός που θα «αγγίξει» τους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στη Ρίτζκρεστ τόσο μετά τον πρώτο όσο και μετά τον δεύτερο και μεγαλύτερο σεισμό, ξέσπασαν φωτιές, έγιναν εκρήξεις γκαζιού και χρειάστηκε να εκκενωθεί ένα νοσοκομείο.

H on air αντίδραση δημοσιογράφων τη στιγμή του σεισμού

Οι δημοσιογράφοι Σάρα Ντόντσεϊ και Χουάν Φερνάντες του τηλεοπτικού δικτύου KCAL9 TV βρίσκονταν σε ζωντανή μετάδοση τη στιγμή της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, που χτύπησε την Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής.

Οι δύο παρουσιαστές, αντιλαμβανόμενοι τη σεισμική δόνηση, όπως ήταν αναμενόμενο ταράχτηκαν, ωστόσο κατάφεραν να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους και διέκοψαν για διαφημίσεις, προκειμένου να προστατευθούν.

Μόλις ξεκίνησε η δόνηση, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κοιτούν προς το ταβάνι, με την Ντόντσεϊ να ζητά συγγνώμη από τους τηλεθεατές και να εξηγεί πως ελέγχουν μήπως υπάρχει κάτι από πάνω τους.

«Είναι ένας ισχυρός σεισμός» λέει στη συνέχεια η δημοσιογράφος, και απευθυνόμενη στον συνάδελφό της, συμπληρώνει:

«Νομίζω ότι πρέπει να μπούμε κάτω από γραφείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ