ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αναστρέψιμα τα βήματα υπαναχώρησης από τη συμφωνία του 2015

Ιράν: Αναστρέψιμα τα βήματα υπαναχώρησης από τη συμφωνία του 2015
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ (AP Photo/Pavel Golovkin)

«Όλα τα βήματα που έλαβε το Ιράν για να υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, είναι "αναστρέψιμα" αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συνθήκη εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Αυτό ξεκαθάρισε μέσω Τwitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Σήμερα το Ιράν προχωράει στον δεύτερο γύρο του μηχανισμού για την επίλυση διαφορών με βάση την Παράγραφο 36 του (κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου) JCPOA. Διατηρούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας αντιμέτωποι με την Αμερικανική Οικονομική Τρομοκρατία. Όλα αυτού του είδους τα βήματα είναι αναστρέψιμα μόνο μέσω της συμμόρφωσης της Ε3 (Σ.τ.Σ: ο όρος αναφέρεται στην Γερμανία, τη Βρετανία και την Γαλλία)», ανέφερε στο Twitter ο Ζαρίφ.

Η πυρηνική συμφωνία είναι επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο (JCPOA). Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την συμφωνία, την οποία είχαν υπογράψει μαζί με την Κίνα, την Ρωσία και χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου σε όποιο επίπεδο και ποσότητα αψηφώντας τις αμερικανικές προσπάθειες άσκησης πίεσης στην χώρα με την επιβολή κυρώσεων ώστε να αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχου δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός και αν οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία σπεύσουν να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που χρειαζόταν για να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη, ενώ το επίπεδο εμπλουτισμού για τη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν 5%.

«Σε μερικές ώρες», το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, δήλωσε στον Τύπο, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας…αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Καμαλβαντί, προσθέτοντας:

«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο στο επίπεδο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ».

Σε μια ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας που επικρατεί στη Δύση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συμφώνησαν να διερευνήσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μακρόν, αναφέρθηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις ιρανικές αρχές και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη «για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».

Νετανιάχου: Πολύ επικίνδυνο βήμα

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, καλώντς εκ νέου την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόφαση της Τεχεράνης κάνοντας λόγο για «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Reuters ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

Ο Μακρόν υπενθύμισε την προθεσμία της 15ης Ιουλίου για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, χωρίς να αναφερθεί στο τι θα συμβεί μετά την ημερομηνία αυτήν.

«Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο βήμα», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. «Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου. Καλώ τους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας-υπογράψατε αυτή τη συμφωνία και είπατε ότι μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις--αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;», σχολίασε ο Νετανιάχου.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για έναν λόγο μόνο, για την κατασκευή ατομικής βόμβας», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας του 2015.

Η Τεχεράνη απειλεί να υπαναχωρήσει και από άλλες δεσμεύσεις εντός 60 ημερών

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά, μέσα σε 60 ημέρες, θα ξεκινήσουμε το τρίτο στάδιο» του σχεδίου για περιορισμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015, δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο Αρακτσί δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο από το Ιράν σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν το Ιράν δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά του. Αυτά αφορούν βασικά τη δυνατότητα το Ιράν να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του και συναλλάσσεται με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσινγκτον ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης, τον Μάιο του 2018.

Ο Αρακτσί δεν διευκρίνισε ωστόσο από ποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να υπαναχωρήσει η χώρα του από τον Σεπτέμβριο. «Αυτό θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή», διευκρίνισε.

ΙΑΕΑ: Αναφορά μετά την επιβεβαίωση

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που βρίσκονται στο Ιράν θα κάνουν την αναφορά τους όταν θα έχουν επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, αυξάνοντας δηλαδή το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου σε σχέση με την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις πυρηνικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε ενήμεροι για την ανακοίνωση του Ιράν που συνδέεται με το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, προσθέτοντας:

«Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στο Ιράν θα κάνουν αναφορά στην έδρα μας μόλις θα έχουν επιβεβαιώσει την ανακοινωθείσα εξέλιξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ