ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ απαντά για το τρέμουλο: «Πρέπει για ένα διάστημα να ζω με αυτό»

Η Μέρκελ απαντά για το τρέμουλο: «Πρέπει για ένα διάστημα να ζω με αυτό»
AP Photo/Markus Schreiber

H Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απαντά ότι είναι καλά στην υγεία της και πως δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, μετά το νέο και τρίτο κατά σειρά επεισόδιο τρέμουλου, κατά την υποδοχή του Φινλανδού πρωθυπουργού, Άντι Ρίνε, στο Βερολίνο.

«Είμαι καλά. Ήδη πρόσφατα ξαναείπα ότι βρίσκομαι σε φάση επεξεργασίας των τελευταίων στρατιωτικών τιμών με τον (Πολωνό) Πρόεδρο Ζελένσκι. Αυτή προφανώς δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει πρόοδος και πρέπει τώρα για ένα διάστημα να ζω με αυτό, αλλά είμαι πολύ καλά και δεν χρειάζεται ανησυχία», δήλωσε η Μέρκελ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο επεισόδιο τρόμου της.

Κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα έπρεπε να δημοσιοποιεί στοιχεία για την υγεία της, όπως συμβαίνει π.χ. στην Φινλανδία, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε:

«Πιστεύω ότι έγιναν σήμερα οι δηλώσεις μου για αυτό το θέμα και νομίζω ότι η δήλωσή μου ότι είμαι καλά μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είπα ότι πρέπει να επεξεργαστώ αυτό το συμβάν, ότι βρίσκομαι σε αυτή την διαδικασία και πιστεύω ότι έτσι όπως ήρθε, κάποια μέρα έτσι θα φύγει. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί και κατά τα άλλα είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι μπορώ να αποδώσω καλά».

Το νεότερο αυτό συμβάν προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς πρόκειται για το τρίτο επεισόδιο σε διάστημα ενός μήνα. Αρχικά, τόσο η ίδια όσο και το επιτελείο της είχαν σπεύσει να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως επρόειτο για αφυδάτωση που αντιμετωπίστηκε με... αρκετό νερό.

Ωστόσο, η επανάληψη των συγκεκριμένων κρίσεων και, μάλιστα, σε σχετικά μικρό διάστημα, προκαλεί προβληματισμό στην κοινή γνώμη για το τι μπορεί να φταίει.

Το πρώτο επεισόδιο είχε καταγραφεί στις 18 Ιουνίου κατά την υποδοχή, στην καγκελαρία, του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Έπειτα, στις 27 Ιουνίου και ενώ βρισκόταν στο πλευρό του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ που απηύθυνε ομιλία με αφορμή το διορισμό της νέας υπουργού Δικαιοσύνη, Κριστίνε Λάμπρεχτ, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται και πάλι να τρέμει ολόκληρη και, ανήμπορη να ελέγξει το τρέμουλο, σταυρώνει ξανά τα χέρια της όπως την πρώτη φορά.

Τα σενάρια που διατυπώνονται στα γερμανικά ΜΜΕ από ειδικούς, εμφανίζουν διάφορες αιτίες ως πιθανές αιτίες του παρατεταμένου αυτού τρέμουλου: Από υπερθυρεοειδισμός ή υπογλυκαιμία έως ιδιοπαθή τρόμο. Η ίδια η Μέρκελ, πάντως, με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει πως είναι καλά.

Το ίδιο ανακοίνωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων: «Η Καγκελάριος είναι καλά, πραγματοποίησε κανονικά την συνάντησή της με τον φινλανδό Πρωθυπουργό και σε λίγο θα παραχωρήσει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου», δήλωσε επανειλημμένα η Ντέμερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ