ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η συννεφιά προκάλεσε κρίση… αγγουριού στην Ιαπωνία

Πώς η συννεφιά προκάλεσε κρίση… αγγουριού στην Ιαπωνία
AP Photo/Koji Sasahara

Το Τόκιο βιώνει τις πιο συννεφιασμένες εβδομάδες των τελευταίων εξήντα χρόνων. Αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό, αν δεν είχε κάποιες απρόσμενες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αφού η παρατεταμένη συννεφιά προκάλεσε εκτόξευση της τιμής κάποιων προϊόντων ακόμη και κατά 70%!

Η Ιαπωνία πλήττεται από ασυνήθιστα νεφελώδη καιρό και χαμηλή, για την εποχή, θερμοκρασία, με το Τόκιο να απολαμβάνει μόλις τρεις ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα, εδώ και τρεις εβδομάδες – τις λιγότερες, δηλαδή, από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται μετεωρολογικά αρχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το 1961.

Η έλλειψη ήλιου σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζει τη γεωργία σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, οι τιμές του αγγουριού έχουν εκτιναχθεί κατά 70% ενώ ανάλογα υψηλές ανατιμήσεις καταγράφονται και σε άλλα προϊόντα.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα ζαρζαβατικά. Κρεμμυδάκια, ραπανάκια, καρότα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τιμών, καθώς η λιακάδα δεν έχει εγκαταλείψει στο ελάχιστο το Χοκάιντο – το νησί στα βόρεια της Ιαπωνίας όπου καλλιεργούνται ως επί το πλείστον τα συγκεκριμένα είδη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ