ΚΟΣΜΟΣ

«Σύνεση και η προνοητικότητα» ζητά ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην κόντρα με τη Βρετανία

«Σύνεση και η προνοητικότητα» ζητά ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην κόντρα με τη Βρετανία
AP Photo/Ebrahim Noroozi

«Η σύνεση και η προνοητικότητα» θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εντάσεις μεταξύ της χώρας του και της Βρετανίας, τόνισε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά την κατάσχεση από την Τεχεράνη του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero.

«Έχοντας αποτύχει να παρασύρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Πόλεμο του Αιώνα και φοβούμενοι την κατάρρευση της ομάδας του, ο Τζον Μπόλτον στρέφει την χολή του κατά της Βρετανίας, ελπίζοντας ότι θα την τραβήξει στο βάλτο», έγραψε ο Ιρανός ΥΠΕξ στο Twitter.

«Μόνο η σύνεση και η προνοητικότητα μπορούν να εμποδίσουν αυτά τα τεχνάσματα».

Η Βρετανία από την πλευρά της, χαρακτήρισε την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου ως μία «εχθρική ενέργεια».

Ωστόσο, η Τεχεράνη για εβδομάδες έλεγε ότι θα εκδικηθεί την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Grace 1 από βρετανικές δυνάμεις για παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Συρίας.

Κυρώσεις εξετάζει η Βρετανία

Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Telegraph.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Παράλληλα, το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ