ΚΟΣΜΟΣ

Η NRA κατηγορεί υποψήφιους προέδρους για πολιτικοποίηση των πολύνεκρων επιθέσεων στις ΗΠΑ

Η NRA κατηγορεί υποψήφιους προέδρους για πολιτικοποίηση των πολύνεκρων επιθέσεων στις ΗΠΑ
AP Photo/Jessica Hill

Η NRA, το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, κατηγόρησε σήμερα υποψηφίους προέδρους ότι επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν τις πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στο Οχάιο και το Τέξας, προειδοποιώντας ενάντια σε ενισχυμένους ελέγχους ιστορικού των αγοραστών όπλων, μια μέρα μετά αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενστερνίστηκε αυτή την ιδέα.

«Δυστυχώς, επίδοξοι υποψήφιοι πρόεδροι βγήκαν αμέσως σε ραδιοφωνικούς σταθμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο για να πολιτικοποιήσουν αυτές τις τραγωδίες και να δαιμονοποιήσουν την NRA και τα πέντε εκατομμύρια νομοταγή μέλη της», τόνισε το λόμπι με ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε σε ονόματα υποψηφίων, ούτε σε κόμματα.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 24 υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 ζήτησαν αυστηρότερους ελέγχους για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, έπειτα από τις ένοπλες επιθέσεις που σκότωσαν 31 ανθρώπους στο Ντέιτον του Οχάιο και στο Ελ Πάσο του Τέξας. Πολλοί κατηγόρησαν την NRA ότι εμποδίζει σημαντικά νομοσχέδια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Χθες Τετάρτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση των ελέγχων ιστορικού στις αγοραπωλησίες όπλων, καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για να επισκεφθεί τις πόλεις όπου συνέβησαν οι επιθέσεις. Ωστόσο, δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες για τα ποια νομοσχέδια ενδέχεται να στηρίξει.

Η Washington Post ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της NRA, Γουέιν ΛαΠιέρ, επικοινώνησε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο αυτή την εβδομάδα για να του πει ότι ένα νομοσχέδιο για τέτοιους ελέγχους ιστορικού δεν θα είναι τύχει δημοφιλίας ανάμεσα στις τάξεις των υποστηρικτών του μεγιστάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ