ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI ερευνά την «προφανή αυτοκτονία» του Τζέφρι Έπσταϊν

Το FBI ερευνά την «προφανή αυτοκτονία» του Τζέφρι Έπσταϊν
(New York State Sex Offender Registry via AP, File)

«Συγκλονισμένος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ, από τον θάνατο του Τζέφρι Έπσταϊν, που όπως όλα δείχνουν για την ώρα, αυτοκτόνησε στο κελί του σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης, ενώ ήταν κατηγορούμενος για διεύθυνση και συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας ανηλίκων.

«Ο θάνατος του Έπσταϊν εγείρει σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι είχε συζήτησε το θέμα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του 66χρονου χρηματιστή.

To FBI ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του Έπσταϊν, στην σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν, όπου «προφανώς αυτοκτόνησε», όπως ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές σωφρονιστικές αρχές.

Το «άψυχο σώμα» του 66χρονου χρηματιστή που κατηγορείτο, μεταξύ άλλων, για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανηλίκων, εντοπίστηκε γύρω στις 6:30, τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διοίκηση των φυλακών.

«Το προσωπικό προσπάθησε αμέσως να τον επαναφέρει στη ζωή, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του», αναφέρουν οιομοσπονδιακές σωφρονιστικές αρχές.

Ο Έπσταϊν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής από το σωφρονιστικό ίδρυμα και λίγη ώρα αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Το κέντρο στο οποίο κρατούνταν, το Metropolitan Correctional Center, θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

O Αμερικανός χρηματιστής είχε εντοπιστεί τραυματισμένος στο κελί του και τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί εάν είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ή εάν δέχτηκε επίθεση από κάποιον συγκρατούμενό του.

O θάνατός του έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου δημοσιοποιήθηκαν έγγραφα που δείχνουν το μέγεθος της κακοποίησης που είχαν υποστεί νέες γυναίκες στα σπίτια του στο Παλμ Μπιτς, τη Νέα Υόρκη και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Στις 8 Ιουλίου απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και σύσταση και συμμορία για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, δύο κατηγορίες που επισύρουν ποινές 45 ετών κάθειρξης συνολικά.

«Με βίασε όταν ήμουν 14»: Νέα καταγγελία κατά του Τζέφρι Έπσταϊν - Τι λέει το φερόμενο θύμα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, o χρηματιστής έφερνε ανήλικα κορίτσια -ορισμένα 14 ετών- στις κατοικίες του στο Μανχάταν και το Παλμ Μπιτς, τουλάχιστον ανάμεσα στο 2002 και το 2005, «για να επιδοθεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους, έπειτα από τις οποίες τους έδινε εκατοντάδες δολάρια μετρητά».

Η περιουσία του χρηματιστή υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Στις 18 Ιουλίου είχε απορριφθεί αίτημά του να απελευθερωθεί με εγγύηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ