ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση Πομπέο για το ιρανικό τάνκερ: Θα αναλάβουμε δράση

Νέα προειδοποίηση Πομπέο για το ιρανικό τάνκερ: Θα αναλάβουμε δράση
AP Photo/Marcos Moreno

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη για να εμποδίσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Το Adrian Darya 1 — το πρώην Grace 1 — αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.

Προειδοποίηση στην Ελλάδα

Η πορεία που φαίνεται να ακολουθεί το τάνκερ προς την Ελλάδα, έβαλε τη χώρα μας στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ιράν, με αποτέλεσμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιήσει χθες, Τρίτη, για τις επιπτώσεις μίας πιθανής παροχής βοήθειας στο δεξαμενόπλοιο.

Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ

Όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οποιαδήποτε βοήθεια προς το δεξαμενόπλοιο μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή στήριξης σε μία τρομοκρατική - για τις ΗΠΑ - οργάνωση.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις θέσεις των ΗΠΑ επί του ζητήματος. Η ίδια ενημέρωση έχει παρασχεθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ