ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η βία στο Χονγκ Κονγκ: Πυροβολισμοί, αντλίες νερού και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Κλιμακώνεται η βία στο Χονγκ Κονγκ: Πυροβολισμοί, αντλίες νερού και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών
AP Photo/Vincent Yu

Ένας αστυνομικός στο Χονγκ Κονγκ πυροβόλησε με αληθινή σφαίρα στον αέρα το βράδυ της Κυριακής, με τις δυνάμεις καταστολής να απωθούν βία τους διαδηλωτές με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, σηματοδοτώντας μία από τις πιο βίαιες νύχτες διαμαρτυριών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 12 Σαββατοκύριακα διαδοχικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με το CNNi.

Τέσσερις αστυνομικοί έχουν καταγραφεί να τραβούν τα όπλα τους και να σημαδεύουν τους διαδηλωτές από το δίκτυο iCable, που συνεργάζεται με το CNNi, αφού κάποιοι διαδηλωτές κινήθηκαν εναντίον τους με μεταλλικούς σωλήνες.

Οι αστυνομικοί σήκωσαν τα όπλα τους και τα έδειξαν προς το πλήθος, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτοί που σημάδευαν ήταν διαδηλωτές ή μέλη του Τύπου.

«Απ' ότι καταλαβαίνω, ένας συνάδελφος πυροβόλησε με το όπλο του. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ένστολος αστυνομικός πυροβόλησε», δήλωσε ο Λεούνγκ Κγουόκ Γιν, αξιωματικός της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, ενώ σφοδρές ταραχές είχαν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και της αστυνομίας στο Τσουέν Γουάν, σχεδόν 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βία κλιμακώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν μια μικρότερη ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την κύρια πορεία και προχώρησε σε μία ξεχωριστή και «μη εγκεκριμένη» πορεία. Χρησιμοποίησαν κώνους κυκλοφορίας και κάγκελα για την κατασκευή αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα αλλά απέτυχε να διασκορπίσει την ομάδα αυτή και αργότερα χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να την διασπάσει. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν σε διαμαρτυρίες τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ στο CNNi.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές, με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης. Μάλιστα, έδωσαν μαζικό «παρών» παρά τη συνεχιζόμενη καταιγίδα, ντυμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα και εξοπλισμένοι με ομπρέλες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πορεία είχε ως στόχο να επαναλάβει τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών καθώς και να εκφράσει την αντίθεσή της στην αστυνομική βία.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, έχει πυροδοτήσει ένα πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες, που μαζικοποιείται σταθερά από τον Ιούνιο.

Παρόλο που το νομοσχέδιο έχει ανασταλεί, τα αιτήματα των διαδηλωτών έχουν εξελιχθεί και επεκταθεί: ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, καθώς και την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Λαμ, από την πλευρά της, καταδίκασε τη βία και υποσχέθηκε μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αρκετοί διαδηλωτές λένε ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Με την αστυνομία και τους διαδηλωτές που ο καθένας ριζοσπαστικοποιείται, οι αντλίες νερού θα χρησιμοποιούνται περισσότερο στο μέλλον», προέβλεψε ο Φονγκ, ένας διαδηλωτής όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ