ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία και η δεύτερη παρτίδα των S-400

Στην Τουρκία και η δεύτερη παρτίδα των S-400
(Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

Η Τουρκία έλαβε σήμερα, Τρίτη, τη δεύτερη παρτίδα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

«Η δεύτερη παρτίδα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έφτασε στην αεροπορική βάση Murted κοντά στην Άγκυρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανάρτηση στο twitter και τονίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία παράδοσης θα συνεχίσει για περίπου έναν μήνα.

Η Άγκυρα έλαβε την πρώτη παρτίδα των S-400 τον Ιούλιο. Αναγνωρίζοντας ότι οι παρατεταμένες προσπάθειές της για την αγορά πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ δεν θα είχαν επιτυχία, η Τουρκία τον Απρίλιο του 2017 υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση της αντιπυραυλικής ασπίδας S-400.

Όπως υπενθυμίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αντιτίθενται στην ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία, ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εξέθετε την πέμπτη γενιά του, τα τελευταία αεροσκάφη F-35, σε πιθανή ρωσική υποκίνηση.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ, επομένως δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να θέσουν σε κίνδυνο την συμμαχία ή τα όπλα της.

Η Τουρκία ζήτησε ακόμη τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στην πρόταση αυτή.

Το σύστημα S-400 θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πυραύλων στον κόσμο, ικανά να εντοπίζουν ταυτόχρονα πολλούς στόχους.

Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται για τον χειρισμό των S-400

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey (που κατασκευάζει τα συστήματα αυτά), Γιαν Νοβίκοφ, δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί θα εκπαιδευθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως τη 2α Ιανουαρίου 2020 στον χειρισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400.

Ο Νοβίκοφ έκανε τη δήλωση αυτή όταν ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκαν το περίπτερο της επιχείρησης στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών ειδικών με την ολοκλήρωσή της (να αναμένεται) στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιανουαρίου είναι το προγραμματισμένο τέλος της εκπαίδευσης. Μετά από αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 υπό τον άμεσο χαρακτηρισμό της», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Είμαστε ανοικτοί για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ