ΚΟΣΜΟΣ

Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους Εργατικούς για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους Εργατικούς για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία
(AP Photo/Frank Augstein)

Το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, παραπέμποντας σε σχέδιο που θα προσφέρει μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα στο πλαίσιο μίας Standing Order 24 και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε το στέλεχος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Sky News.

Οργή στον πολιτικό κόσμο για την απόφαση του Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου

Την ίδια ώρα, οργή στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες του κοινοβουλίου, ένα γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να βυθιστεί η χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση της εδώ και δεκαετίες.

Με τις ευλογίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζόνσον έκανε την πιο τολμηρή μέχρι και σήμερα κίνησή του για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, θέτοντας μια νέα ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία: Πάνω από ένα εκατ. υπογραφές για το κλείσιμο της Βουλής

Η Ομιλία της Βασίλισσας, με την οποία εκκινεί η κοινοβουλευτική σύνοδος, θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα σταματήσει να συνεδριάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την ημερομηνία αυτή. Η απόφαση του Τζόνσον, που χρειαζόταν την έγκριση της βασίλισσας, περιορίζει τον χρόνο που διαθέτουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του για να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit. Αυξάνει όμως και τις πιθανότητες να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ένα άλλο ενδεχόμενο ήταν να συρθεί η 93χρονη, πολιτικά ουδέτερη βασίλισσα, στη διαμάχη. Τόσο εξοργισμένοι ήταν οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων από το σχέδιο του Τζόνσον που πολλοί από αυτούς έγραψαν στην Ελισάβετ ζητώντας της να συναντηθούν μαζί της για να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Η βασίλισσα ενεργεί ακολουθώντας τη συμβουλή του πρωθυπουργού της και δεν αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο η ίδια. Η ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου είναι γραμμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση και περιγράφει το νομοθετικό έργο που σκοπεύει να αναλάβει. Το γραφείο της απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

"Θα υπάρξει άπλετος χρόνος στο κοινοβούλιο για να συζητήσουν οι βουλευτές το Brexit και όλα τα άλλα θέματα, άπλετος χρόνος", διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε αν προσπαθεί να μπλοκάρει τους βουλευτές που θα επιχειρήσουν να αναβάλουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, απάντησε: "Αυτό είναι απολύτως αναληθές".

Μολονότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι ο κανόνας στη Βρετανία, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ