ΚΟΣΜΟΣ

Μηνύσεις, διαδηλώσεις & ζυμώσεις: Τρία μέτωπα για τον Τζόνσον στο δρόμο προς το Brexit

Μηνύσεις, διαδηλώσεις & ζυμώσεις: Τρία μέτωπα για τον Τζόνσον στο δρόμο προς το Brexit
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Μπόρις Τζόνσον εντείνει τις συνομιλίες με την ΕΕ, την ώρα που είναι αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις αναφορικά με το Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι με το να προσπαθούν να αποτρέψουν ένα άτακτο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις κάνουν πιο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όσο περισσότερο οι βουλευτές προσπαθούν να αποτρέψουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, τόσο πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε αυτή την κατάσταση».

Ο Τζόνσον επανέλαβε πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η παραμονή ενός Brexit χωρίς συμφωνία στο τραπέζι, ενισχύει τη θέση της Βρετανίας στην αναζήτηση μιας νέας συμφωνίας με την Ένωση.

«Εάν προσπαθήσετε να με σταματήσετε τώρα, δεν θα λάβουμε καλύτερη συμφωνία»

Ο Bρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δώσει στη Bρετανία τη συμφωνία διαζυγίου που επιθυμεί αν πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει.

«Φοβάμαι πως όσο πιο πολύ οι φίλοι και εταίροι μας σκέπτονται, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συγκρατηθεί από το Κοινοβούλιο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μας δώσουν τη συμφωνία που χρειαζόμαστε», τόνισε.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να φέρει εις πέρας το Brexit, λέγοντας: «Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της διαπραγμάτευσης με τους φίλους μας για να βρούμε έναν τρόπο για να το πετύχουμε. Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, πρέπει να βγούμε ούτως ή άλλως».

Εντείνει τους ρυθμούς

Ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τον ρυθμό για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας με την ΕΕ πριν από την προθεσμία του Brexit, με τους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να συναντιούνται δύο φορές την εβδομάδα με τους ομολόγους τους στην ΕΕ, στην πορεία της προετοιμασίας μιας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοβαρό, όπως πράγματι είμαστε, για να κάνουμε μια συμφωνία», είπε στην τηλεόραση του BBC και πρόσθεσε:

«Συνεργαζόμαστε τώρα σοβαρά ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την τρέχουσα συμφωνία, να βγούμε από αυτό το λάθος και να κάνουμε μια νέα συμφωνία».

«Θέλουμε να κάνουμε μια συμφωνία, αυτό είναι για το οποίο δουλεύουμε τόσο σκληρά με τους φίλους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη». «Ο καθένας μπορεί να δει ένα αδρό περίγραμμα αυτού που χρειάζεται να γίνει. Θα χρειαστεί δουλειά, θα χρειαστεί πολλή ενέργεια για να φτάσουμε εκεί, για να απαλλαγούμε από αυτή την παλιά Συμφωνία Αποχώρησης», σημείωσε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε από την πλευρά του ότι «οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές» και επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει την προθυμία της να εργαστεί 24 ώρες το 24ωρο σε όλη αυτή τη μακρά διαδικασία.

Τρεις προσφυγές κατά της απόφασης Τζόνσον

Την ίδια ώρα, τρεις ξεχωριστές νομικές προσφυγές έχουν κατατεθεί εναντίον της απόφασης του Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να δεσμεύονται είτε ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση, είτε ότι θα την αναγκάσουν να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια καθυστέρηση του Brexit.

Οι αντίπαλοι του Τζόνσον, ωστόσο, υπέστησαν σήμερα μια πρώτη απογοήτευση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε προσωρινά το αίτημα σχεδόν 75 φιλο-ευρωπαίων βουλευτών να αντικρούσουν επειγόντως την αναστολή. Η προσφυγή θα εξεταστεί, ωστόσο, επί της ουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου.

Με τη σημερινή του απόφαση, ο Λόρδος Ντόχερτι αποφάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να ζητήσει από τη βασίλισσα να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου, παρά το επιχείρημα ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παρανόμως και κατά παραβίαση του Συντάγματος.

Ανάλογες προσφυγές κατά της ενέργειας του Μπόρις Τζόνσον έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ.

AP 19240494130750

Πηγή: Associated Press

Πρώην πρωθυπουργός μηνύει τον νυν πρωθυπουργό

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Βρετανίδας Τζίνα Μίλερ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του Τζόνσον.

Η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μάχιμη αντίπαλος του Brexit, κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευτεί το Koινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.

«Υποσχέθηκα ότι, εάν ο πρωθυπουργός αναστείλει τη λειτουργία του Kοινοβουλίου για να εμποδίσει μέλη του να αντιταχθούν στα σχέδια για το Brexit, θα προσφύγω στην δικαιοσύνη κατά της ενέργειάς του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μέιτζορ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κίνητρο του πρωθυπουργού στην επιδίωξη αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να παρακάμψει ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο που είναι αντίθετο με την πολιτική του», εξηγεί στο κείμενο ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος.

AP 19240508415531

Πηγή: Associated Press

«Αν κοιτάξω προς τα πίσω στην βρετανική ιστορία, δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Ντισραέλι, τον κ. Γκλάντστοουν, τον κ. Τσόρτσιλ ή την κα. Θάτσερ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, να λένε ας παραμερίσουμε το Κοινοβούλιο όσο εφαρμόζουμε αυτήν τη δύσκολη πολιτική, με την οποία μέρος του κόμματός τους διαφωνεί», είχε δηλώσει ο Τζόν Μέιτζορ τον Ιούνιο κατά την διάρκεια ομιλίας του.

Διαδηλώσεις κατά του Τζόνσον

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα το Σάββατο, κατά της απόφασης του Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ