ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς το διεθνές αεροδρόμιο

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς το διεθνές αεροδρόμιο
AP Photo

Εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, την επομένη μίας νέας μεγάλης κινητοποίησης, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο βίαιες από την έναρξη του κινήματός τους.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Airport Express, του τρένου υψηλής ταχύτητας που συνδέει το όγδοο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο του κόσμου με το κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας, ανακοίνωσαν αρχικά ότι διακόπτουν τα δρομολόγια, χωρίς να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.

Κουκουλοφόροι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα και κρυμμένοι πίσω από ομπρέλες, ώστε να μην καταγράφονται από τις κάμερες παρακολούθησαν, έστησαν οδοφράγματα στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων του αεροδρομίου. Άλλοι εφάρμοσαν μια «επιχείρηση σαλίγκαρος», δηλαδή κινούνταν με πολύ χαμηλή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το αεροδρόμιο, στο νησί Λαντάου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί καθυστερήσεις στις πτήσεις. Αστυνομικοί των υπηρεσιών καταστολής έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο.

Η πρώην βρετανική αποικία βιώνει εδώ και τρεις μήνες τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της μετά την επανένωση με την Κίνα, το 1997. Σχεδόν καθημερινά οργανώνονται κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ελευθεριών και τις εντεινόμενες παρεμβάσεις του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Θεωρητικά, οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να διαδηλώνουν στο αεροδρόμιο, μετά την απόφαση που ελήφθη τον περασμένο μήνα, καθώς από τις κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια επηρεάστηκαν εκατοντάδες πτήσεις.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, μολονότι είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις. Αργά το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ σημειώνονταν ταραχές σε πολλές συνοικίες. Βόμβες μολότοφ, φωτιές και δακρυγόνα, το κέντρο του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε στο χάος, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν ένα τεράστιο οδόφραγμα στην περιοχή Ουαντσάι, σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας.

Μέχρι αργά το βράδυ, οι ταραχές συνεχίζονταν σε όλη την πόλη, με τους αστυνομικούς να καταδιώκουν τους διαδηλωτές μέχρι και μέσα στους σταθμούς του μετρό. Ένα βίντεο που γυρίστηκε από τοπικό μέσο ενημέρωσης, δείχνει τους αστυνομικούς να επιτίθενται και να ξυλοκοπούν ένα πλήθος που έχει καταφύγει σε ένα βαγόνι. Ακούγεται ένας άνδρας να ουρλιάζει ενώ, γονατιστός, προσπαθεί να προστατεύσει μια φίλη τους και τον ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού. Οι αστυνομικοί αποχωρούν κατόπιν, χωρίς να συλλάβουν κανέναν.

«Η ασφάλεια των αστυνομικών και του πληθυσμού απειλείται σοβαρά από αυτήν την κλιμάκωση της βίας και τη χρήση, ολοένα και συχνότερα, φονικών όπλων από τους διαδηλωτές», ανέφερε η αστυνομία σε μια ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν δύο φορές προειδοποιητικά αφού δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα «βίαιων διαδηλωτών που προσπάθησαν μάλιστα να κλέψουν τα όπλα» τους.

Τα νοσοκομεία της πόλης έκαναν γνωστό ότι 31 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι και οι πέντε από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» ανήρτησε αργά το βράδυ στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να πραγματοποιούν άσκηση καταστολής ταραχών στο Σεντζέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ