ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία: Σας έχουμε δώσει ήδη 5,6 δισ. για το προσφυγικό

Σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία: Σας έχουμε δώσει ήδη 5,6 δισ. για το προσφυγικό
INTIME

Άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη, εάν δεν λάβει περεταίρω βοήθεια για τους πρόσφυγες. Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, η κ. Μπερτό, υπενθύμισε ότιη ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκίαγια την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Σημείωσε ακόμα ότι και δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει "εμπιστοσύνη" πως θα αυτή συνεχιστεί με "καλή πίστη".

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, δυναμιτίζοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα, προειδοποίησε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Η Αγκυρα, η οποία έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Σύροι.

«Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

«Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες...Είτε δίνετε υποστήριξη ή, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με βάση την συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, η Αγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στόχος μας είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύρων αδελφών να επιστρέψουν στην ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε κατά μήκος των 450 χιλιομέτρων συνόρων», είπε ο Ερντογάν.

Συνεχίζονται οι ροές

Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χθες, Τετάρτη, και μέχρι τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 41 πέρασαν στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 67 στη Σάμο. Ενώ σήμερα μέχρι τις 15:00, στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο. Συνολικά, 5.813 άνθρωποι έφτασαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Από τη μεριά του ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα ανοιχτά εκ νέου ότι η Άγκυρα είτε θα λάβει υποστήριξη ώστε να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» με επανεγκατάσταση 1 εκατομμυρίου προσφύγων στη βόρεια Συρία, είτε θα ανοίξει τα σύνορά της για διέλευση προς την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά και την περασμένη Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία. Ενώ την επομένη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ως προάγγελος της σημερινής διυπουργικής.

«Masterplan» για το μεταναστευτικό αποφάσισε η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελήφθησαν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η λειτουργία της προστασίας συνόρων, αλλά και η γενικότερη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της διυπουργικής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος και προχωράμε στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου “ masterplan”, που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ