ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Η επίθεση των Χούτι μειώνει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου

Σαουδική Αραβία: Η επίθεση των Χούτι μειώνει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου
(Al-Arabiya via AP)

Προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε δύο εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία προκάλεσαν οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Οι εγκαταστάσεις αυτές συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγάντιας εθνικής πετρελαϊκής ARAMCO, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNNi, οι δύο αυτές εγκαταστάσεις αντλούν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το Σάββατο, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις.

Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.

AP 19257344761027


Εικόνα της NASA δείχνει τις φωτιές μετά την επίθεση / Πηγή: (NASA Worldview via AP)

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως η εταιρεία προσπαθεί τώρα να διορθώσει τα προβλήματα και πως θα υπάρξει νέα ανακοίνωση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν στόχευαν μόνο τις σημαντικές εγκαταστάσεις του βασιλείου αλλά και την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και την ασφάλεια. Έτσι, αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ή και το καταναλώνουν. Αυτή τη στιγμή, οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες…» έγραψε στο Twitter η οργάνωση.

Ωστόσο, εάν η αναστάτωση στη Σαουδική Αραβία συνεχιστεί ενδεχομένως να υπάρξουν αναταράξεις στη διεθνή αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ