ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανία μετρά «πληγές»: Περισσότεροι από 100 τραυματίες, ζημιές και ανησυχητικές εκτιμήσεις

Η Αλβανία μετρά «πληγές»: Περισσότεροι από 100 τραυματίες, ζημιές και ανησυχητικές εκτιμήσεις
AP Photo/Hektor Pustina

Στους 105 ανέρχονται πλέον οι τραυματίες από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ σοβαρές είναι και οι υλικές ζημιές. Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις του Ευθύμιου Λέκκα για νέους σεισμούς της ίδιας τάξης το ερχόμενο διάστημα. 

Εκ των τραυματιών, οι 74 μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στα νοσοκομεία στα Τίρανα και το Δυρράχιο.

Λέκκας: Δεν αποκλείονται κι άλλοι σεισμοί

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece, σημείωσε πως το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Μελετάμε το φαινόμενο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς σημειώθηκε σε μια περιοχή που δεν παρατηρούνται ρήγματα».

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι «το φαινόμενο θα έχει συνέχεια και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να σημειωθούν σεισμοί του ίδιου μεγέθους».

«Αυτό δημιουργεί ανησυχία γιατί τα κτήρια στην περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά», είπε καταλήγοντας.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 20-30 ετών

Οι δύο δονήσεις σημειώθηκαν εντός 11 λεπτών. Η πρώτη είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ η δεύτερη 5 Ρίχτερ.

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, έκανε λόγο για τον πιο ισχυρό σεισμό (σ.σ. τα 5,8R) που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, βρισκόταν στη Γερμανία καθοδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται, όμως, να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο Τύπος της γείτονος.

Εικόνες καταστροφής είδαν το «φως» από τα Τίρανα και το Πανεπιστήμιο Γεωλογίας, το κτήριο του οποίου υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Όπως αναφέρει το αλβανικό Top Channel, εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς στο σημείο.

Στο χωριό Χελμές, στην Καβάγια, δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Το χωριό απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

793563 20190921142354 20

Πηγή: Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

Στα Τίρανα, όπως αναφέρει το Balkanweb, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, ενώ σε μία παλιά πολυκατοικία προκλήθηκε μία μεγάλη ρωγμή. Σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα σε ασανσέρ.

Ρωγμές αναφέρθηκαν, επίσης, σε κτήρια στο λιμάνι του Δυρραχίου, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στο οδικό δίκτυο Καβάγια - Δυρράχιο χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχουν ρωγμές, αλλά τα μαθήματα θα συνεχισθούν κανονικά την Δευτέρα.

Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Σταθμευμένα αυτοκίνητα καταστράφηκαν, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτηρίου.

Ζημιές υπέστησαν και κτήρια στο Φιέρι και στο Ελμπασάν.

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους.

«Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.

Οι σεισμοί

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 17:04 και είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο. Το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός ήρθε 11 λεπτά αργότερα. Σημειώθηκε στην ξηρά και συγκεκριμένα 4 χιλιόμετρα δυτικά από το Δυρράχιο. Το εστιακό βάθος ήταν ίδιο.

Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ