ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές

Τζόνσον: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές
AP Photo/Mark Lennihan

«Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Η δήλωση του Τζόνσον, έρχεται λίγες ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το CNNi, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιστρέψει το βράδυ της Τρίτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κατά πόσο θα μιλήσει στην Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτηση του Τζόνσον, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωσης στις 31 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια».

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε», συμπλήρωσε.

Brexit: Παράνομο το κλείσιμο του κοινοβουλίου από τον Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα Τρίτη, με υπουργούς της κυβέρνησής του, ενώ όταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.

«Παράνομο το κλείσιμο»

Νωρίτερα, παράνομο είχε κρίνει το κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η ομόφωνη απόφαση των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά της 12:30, ώρα Ελλάδος, έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκλεισε το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Μάλιστα, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του θρόνου, η οποία θα εκφωνηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου η Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ήταν λάθος του Τζόνσον να μπλοκάρει τις εργασίες του κοινοβουλίου πριν από το Brexit.

Πρόκειται για τη δεύτερη «ήττα» του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας κήρυξε ως παράνομη την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

To κλείσιμο του κοινοβουλίου από τον Βρετανό πρωθυπουργό θεωρήθηκε ελιγμός για να επιτύχει την πάση θυσία αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ