ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Άνοιξε εκ νέου το κοινοβούλιο - Τεταμένο κλίμα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Βρετανία: Άνοιξε εκ νέου το κοινοβούλιο - Τεταμένο κλίμα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
AP Photo/Matt Dunham

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνέρχεται η Βουλή των Κοινοτήτων μία ημέρα μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου με απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του σώματος θα διαγραφεί από τα πρακτικά και αντί αυτής θα γραφεί ότι το κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του μέχρι σήμερα, Τετάρτη.

Στην ομόφωνη απόφαση που ανέγνωσε χθες Τρίτη, η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Λαίδη Χέιλ, αναφέρεται ότι «δεν υπήρξε αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Ακολούθησε ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζέφρι Κοξ, ο οποίος απάντησε σε επείγουσα ερώτηση της βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Τζοάνα Τσέρι, σχετικά με την νομική γνωμοδότηση που είχε λάβει η κυβέρνηση πριν αποφασίσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, περί της νομιμότητας της ενέργειας αυτής που κρίθηκε τελικά παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τζέφρι Κοξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει στην δημοσιότητα τις γνωμοδοτήσεις που λαμβάνει, ωστόσο «θα εξετάσει τις προσεχείς ημέρες εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον η αποκάλυψη περισσοτέρων πληροφοριών για την γνωμοδότηση που έλαβε πριν ανακοινώσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκλήθη επίσης να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος χαρακτήρισε «συνταγματικό πραξικόπημα» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα...δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανείς...αυτά τα πράγματα μπορεί να ειπωθούν εν θερμώ ρητορική και ποιητική αδεία», είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η δήλωση του συναδέλφου του δεν ήταν παρά σκληρή κριτική μίας δικαστικής απόφασης και όχι των κινήτρων των δικαστών. Για τον λόγο αυτόν, δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του Ρις-Μογκ.

Ο Κοξ έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράνομη απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επέσπευσε την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να λάβει το απόγευμα το λόγο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οργή από τους υποστηρικτές του Brexit

Η δικαστική απόφαση χαιρετίσθηκε ως καλή είδηση για την δημοκρατία από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπόρις Τζόνσον, αλλά εξόργισε τους υποστηρικτές του Brexit.

«Δεν σας αγαπάμε!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ταμπλόιντ The Sun, που απευθύνεται στην Λαίδη Μπρέντα Χέιλ που έγινε το «μαύρο πρόβατο» των υποστηρικτών του Brexit όταν ανέγνωσε σε ήρεμο τόνο την δικαστική απόφαση.

«Ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα;», αναρωτιέται η Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph αναγορεύει τον Μπόρις Τζόνσον σε «υπερασπιστή του λαού κατά του συστήματος που είναι αποφασισμένο να σταματήσει το Brexit».

Κοινοβούλιο κατά κυβέρνησης

Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε χθες από την Νέα Υόρκη λέγοντας ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ωστόσο θα γίνει σεβαστή και τόνισε ότι πρόθεσή του παραμένει «να προχωρήσει» και «να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου».

Σήμερα, θέλοντας να προεξοφλήσει την ατζέντα του Κοινοβουλίου, ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος και τενόρος του σκληρού Brexit δήλωσε ότι «τώρα που το Κοινοβούλιο συνέρχεται εκ νέου, πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά υλοποιώντας το Brexit».

Όμως, ποια θα είναι η στρατηγική της αντιπολίτευσης απέναντι σε έναν περαιτέρω αποδυναμωμένο Μπόρις Τζόνσον;

Η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών αντιτίθεται στο «σκληρό» Brexit. Το Κοινοβούλιο φρόντισε να ψηφίσει πριν από την αναστολή της λειτουργίας του νόμο που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναβολή της εξόδου, εάν δεν έχει εξασφαλισθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Για τον Ρόμπερτ Κρεγκ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο London School of Economics, με την επιστροφή του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται «σε αυξημένη πίεση» . «Μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής ή υιοθέτηση νόμων που θα τον αναγκάσουν να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες».

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σήμερα ότι μία πρόταση μομφής θα πρέπει να κατατεθεί μόνο όταν θα έχει σαφώς αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Και το ίδιο ισχύει και για την προκήρυξη εκλογών.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να προλάβουμε μία ασύντακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο BBC Radio 4.

«Και τότε θα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης μομφής για να αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί», είπε προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Βασίλισσα και τον βρετανικό λαό μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι η ενέργειά του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες στον δρόμο προς το Brexit ήταν παράνομη.

Για τον Μπόρις Τζόνσον, που δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «το προφανές είναι η προκήρυξη εκλογών». Το επανέλαβε και χθες από την Νέα Υόρκη στην σκιά της δικαστικής απόφασης.

Ο Τζόνσον θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν κατόρθωσε να περάσει το κατάλληλο νομοθετικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση από το Κοινοβούλιο.

«Έχουμε ένα Κοινοβούλιο που δεν είναι ικανό να αναστείλει την λειτουργία του και δεν θέλει την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε χθες.

Μέσω των εκλογών ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να θέσει σε εφαρμογή την στρατηγική του για το σκληρό Brexit. Άλλωστε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα θα αναδεικνυόταν πρώτη πολιτική δύναμη σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν εκλογές μέχρι ο Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναγκασθεί να ζητήσει αναβολή της αποχώρησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό θα τον αποδυναμώσει αρκετά, ώστε να μπορούν στην συνέχεια να τον εκθέσουν στο εκλογικό σώμα για την αθέτηση της υπόσχεσής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ