ΚΟΣΜΟΣ

Γέλια και αστεία πριν τη σφαγή: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους δράστες της δολοφονίας Κασόγκι

Γέλια και αστεία πριν τη σφαγή: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους δράστες της δολοφονίας Κασόγκι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Hasan Jamali

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις ηχογραφημένες συνομιλίες της άγριας δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Λίγα λεπτά προτού ο Κασόγκι μπει στο δωμάτιο, όπου έμελλε να βρει τραγικό θάνατο, οι δολοφόνοι του ακούγονται να γελούν και να αστειεύονται για την επικείμενη σφαγή.

Τα ηχητικά κατεγράφησαν πριν και μετά την άγρια δολοφονία του στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και ήταν στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει τις κασέτες αυτές, στις οποίες περιγράφονται οι φρικιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας. Ανάμεσά τους η Βρετανίδα δικηγόρος Helena Kennedy, η οποία συγκλονίζει, καθώς αφηγείται πως ο Δρ. Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπαϊγί -επικεφαλής του Εγκληματολογικού Τμήματος του υπουργείου Ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε αναλάβει να τεμαχίσει το πτώμα του δημοσιογράφου μετά τη δολοφονία- αναφέρεται στο τι πρόκειται να συμβεί στον Κασόγκι.

«Είναι τόσο σκληρό», λέει η Kennedy και συνεχίζει: «Ο Τουμπαϊγί λέει: είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θα πρέπει να τεμαχίσω στο έδαφος. Ακόμα και αν είσαι χασάπης και θέλεις να κόψεις… κρεμάς το ζώο ψηλά για να το κάνεις αυτό».

«Ακούγονται να γελούν. Είναι ένα είδος ψυχρής επιχείρησης. Περιμένουν εκεί γνωρίζοντας ότι αυτός ο άντρας θα μπει μέσα και θα δολοφονηθεί», συμπληρώνει η Kennedy.

Ο Κασόγκι ακούγεται στις κασέτες να καταφτάνει στο προξενείο, όπου τον υποδέχονται οι δολοφόνοι του.

«Σε κάποιο σημείο μπορείς να διακρίνεις πως ο Κασόγκι, από εκεί που έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, αρχίζει να αγχώνεται και να φοβάται, ενώ στη συνέχεια τον διακατέχει τρόμος, γνωρίζοντας ότι κάτι μοιραίο πρόκειται να συμβεί», λέει η Kennedy.

Η ειδική επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agnes Callamard, η οποία έγραψε και την αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, άκουσε επίσης τις κασέτες. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό ο Κασόγκι να πίστευε ότι οι άνθρωποι εκείνοι θα τον απαγάγανε και δεν θα έφταναν μέχρι τη δολοφονία.

«Ρωτάει: θα μου το κάνετε αυτό; Θα μου κάνετε ένεση;… οι ήχοι που ακούγονται μετά υποδεικνύουν ότι ασφυκτιά, πιθανότατα έχοντας μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του», σημειώνει.

Μόλις 30 λεπτά αφότου ο Κασόγκι μπαίνει στην πρεσβεία, ο Τουμπαϊγί αρχίσει να τεμαχίζει το πτώμα του. «Ακούς μια φωνή να λέει: αφήστε τον να κόψει… και μετά κάποιος φωνάζει: τελείωσε, τελείωσε!», λέει η Kennedy.

Σύμφωνα με τις δύο ειδικούς, από τις ηχογραφήσεις δεν χωρά αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια απόλυτα οργανωμένη αποστολή, που προερχόταν από τα υψηλότερα κλιμάκια του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την δολοφονία, την οποία έχει αποκαλέσει ειδεχθή.

Η Σαουδική Αραβία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 11 ανθρώπους για τη δολοφονία Κασόγκι, οι οποίοι βρίσκονται σε δίκη, που διεξάγεται μυστικά. Κανένας τους δεν έχει καταδικαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ