ΚΟΣΜΟΣ

Pukguksong-3: Αυτό είναι το νέο όπλο της Βόρειας Κορέας

Pukguksong-3: Αυτό είναι το νέο όπλο της Βόρειας Κορέας
AP Photo/Ahn Young-joon

Την Τρίτη, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μία ακόμη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Δύο ημέρες μετά τη συμφωνία, η Πιόνγκγιανγκ επιβεβαίωσε την εκτόξευση των πυραύλων, κάνοντας λόγο για οπλικό σύστημα νέου τύπου, με το όνομα Pukguksong-3.

Η δοκιμή του πυραυλικού συστήματος εντοπίστηκε την Τετάρτη από τα ραντάρ της Νότιας Κορέας.

Η στρατιωτική διοίκηση της Σεούλ ενημέρωσε αμέσως την Ουάσιγκτον, αλλά και το Τόκιο, καθώς ο ένας από τους δύο πυραύλους κατέπεσε εντός της οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Από υποβρύχιο η εκτόξευση

Η Πιόνγκγιανγκ επιβεβαίωσε ότι η εκτόξευση έγινε από υποβρύχιο, γεγονός που αυξάνει δυναμικά την ικανότητα του όπλου, καθώς ένα πιθανό κτύπημα μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε τοποθεσία και σε οποιονδήποτε στόχο.

Το υποβρύχιο που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή του νέου πυραύλου, έπλεε ανοιχτά των ακτών της περιοχής Wonsan.

Το πρωί της Τετάρτης, η προεδρία της Νότιας Κορέας είχε εκτιμήσει ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη νέα δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων, η οποία καταγράφηκε λίγα 24ωρα πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, κατά την ανακοίνωση του Κυανού Οίκου που επικαλέστηκε το Yonhap.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ