ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Ντίλιντζερ: Διατάχθηκε εκταφή του διαβόητου γκάνγκστερ

Τζον Ντίλιντζερ: Διατάχθηκε εκταφή του διαβόητου γκάνγκστερ
AP Photo

Για να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που τους βασάνιζε εδώ και χρόνια, οι συγγενείς του διαβόητου γκάνγκστερ Τζον Ντίλιντζεραποφάσισαν να ζητήσουν εκταφή του πτώματός του και οι Αρχές το δέχτηκαν.

85 χρόνια μετά τον θάνατό του, ήθελαν να βεβαιωθούν πως είναι όντως θαμμένος σε ένα κοιμητήριο της Ιντιάνα.

Μαζί με τη συμμορία του, ο Τζον Ντίλιντζερ – στη μεγάλη οθόνη τον ενσάρκωσε ο Τζόνι Ντεπ – λήστευε τράπεζες και οργάνωνε αποδράσεις από τη φυλακή την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930. Ο «κτηνώδης ληστής», όπως τον περιέγραφε το FBI, είχε βρεθεί πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τη δράση του.

Το 1934 έπεσε νεκρός από σφαίρες ομοσπονδιακών αστυνομικών και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Κράουν Χιλ, στην Ινδιανάπολη.

Κάποιοι από τους απογόνους του, όμως, αμφισβητούν αυτήν την εκδοχή.

Οι συγγενείς του κακοποιού υποστηρίζουν ότι το FBI σκότωσε κάποιον άλλον το 1934 και ζητούν να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και εξέταση DNA για να ταυτοποιηθεί η σορός, πυροδοτώντας εκ νέου τις παλιές θεωρίες συνομωσίας γύρω από τον θάνατό του.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαληθευόταν, θα σήμαινε ότι ο Ντίλιντζερ δεν σκοτώθηκε έξω από ένα θέατρο του Σικάγο στις 22 Ιουλίου του 1934, αλλά ότι έζησε περισσότερο και ότι διέφυγε της σύλληψης για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ανιψιό του Ντίλιντζερ, η ταυτοποίηση της σορού του ανθρώπου που βρίσκεται στον τάφο, θα είναι ένα πρώτο βήμα για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.

«Εάν δεν σκοτώθηκε εκείνη την ημερομηνία, ενδιαφέρομαι να ανακαλύψω τι του συνέβη, που έμεινε, εάν είχε παιδιά και εάν υπάρχουν σήμερα απόγονοί του», λένε τα ανίψια του στις καταθέσεις τους.

Σε γραπτή ένορκη δήλωσή της, με την οποία ζητούσε την εκταφή του, η Κάρολ Τόμσον, ανιψιά του Ντίλιντζερ, ανέφερε ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο άνδρας που είναι θαμμένος στο Κράουν Χιλ δεν είναι ο θείος της. Για να στηρίξει την άποψή της, ανέφερε ότι το χρώμα των ματιών του πτώματος δεν ταίριαζε με εκείνο του θείου της, ούτε τα δακτυλικά του αποτυπώματα ήταν ίδια.

«Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε αν ο Ντίλιντζερ έζησε και μετά την υποτιθέμενη ημερομηνία του θανάτου του, στις 22 Ιουλίου 1934. Αν δεν σκοτώθηκε τότε, θέλω να μάθω τι του συνέβη, πού έζησε, αν απέκτησε παιδιά, αν τα παιδιά αυτά ή τα εγγόνια του είναι εν ζωή», τόνισε.

Το FBI εκτιμά ωστόσο ότι αυτή η εκδοχή δεν είναι παρά μια «θεωρία συνωμοσίας».

Το υπουργείο Υγείας της Ιντιάνα έδωσε πάντως την έγκρισή του και η εκταφή θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου. Η διεύθυνση του κοιμητηρίου από την πλευρά της διαφωνεί και η υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ