ΚΟΣΜΟΣ

Η χιονοθύελλα - μαμούθ χτυπά Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη

Η χιονοθύελλα - μαμούθ χτυπά Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
Project/Handout via Reuters

H χιονοθύελλα που ξεκίνησε να πλήττει τις ΗΠΑ, ενδέχεται να «θάψει» στο χιόνι ολόκληρες περιοχές της, που αναμένεται να φτάσει στα 90 εκατοστά.

Τουλάχιστον εννέα θάνατοι αποδίδονται στην κακή κατάσταση των δρόμων εξαιτίας της μεγάλης χιονοθύελλας που πλήττει τις ΗΠΑ.

Το Τεννεσί, το Αρκάνσας και το Κεντάκι ήταν οι πρώτες Πολιτείες που χτυπήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που θα σαρώσει το ανατολικό κομμάτι των ΗΠΑ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κυρηχθεί η Τζώρτζια, το Τεννεσί, η Πενσυλβανία, το Μέρυλαντ, το Κεντάκι, η Βόρεια Καρολίνα, το Ν. Τζέρσεϊ, η Νέα Υόρκη, η Βιρτζίνια και η Δυτ. Βιρτζίνια.

Την ίδια στιγμή, χιονίζει στην Ουάσινγκτον όπου το χιόνι αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 70 πόντους, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τη δεύτερη μεγαλύτερη χιονόπτωση τα τελευταία 100 χρόνια.

Στη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη το χιόνι αναμένεται να φτάσει στα 30-46 εκατοστά.

"Θέλω να είμαι σαφής προς όλους. Πρόκειται για μεγάλη χιονοθύελλα," είπε η Δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μύριελ Μπάουζερ.

Η χιονοθύελλα θα έχει επιπτώσεις ζωής και θανάτου και όλοι οι κάτοικοι του διαμερίσματος της Κολούμπια θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

Tο μετεωρολογικό δίκτυο Weather Channel μετέδωσε ότι πάνω από 85 εκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν προειδοποιηθεί για την σημαντική επιδείνωση του καιρού και ότι θα πρέπει να φροντίσουν να εξασφαλίσουν προμήθειες, ώστε να μην χρειαστεί να βγαίνουν έξω.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 7.100 πτήσεις στις ΗΠΑ για την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού πτήσεων FlightAware.com. Άλλες 7.000 πτήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις μόνο την Παρασκευή, σε αεροδρόμια όλης της χώρας.

Οι κάτοικοι κατά μήκος των ακτών του Νιού Τζέρσεϊ έχουν προειδοποιηθεί για πιθανές πλημμύρες κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας, το Σάββατο και την Κυριακή. Στο Όσιαν Σίτι, οι αξιωματούχοι έκαναν έκκληση για την αυξημένη προσοχή των κατοίκων αφού αναμένεται οι πλημμύρες να είναι πιο εκτεταμένες σε σχέση με τον τυφώνα Sandy που έφερε μεγάλες καταστροφές το 2012.

Οι ισχυροί άνεμοι και η πανσέληνος ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγάλη πλημμυρίδα περίπου 2,4 μέτρων στο Ατλάντικ Σίτι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στη Νέα Υόρκη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδοθεί παράκτιες προειδοποιήσεις για πλημμύρες στους δήμους Στέιτεν Άϊλαντ, Μπρούκλιν και το Κουίνς.

Παράλληλα, περισσότερα από 112.000 νοικοκυριά έχουν μείνει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα στην Βόρεια και Νότια Καρολίνα από χθες το απόγευμα, ενώ στην Ουάσινγκτον, εχθές, τα γραφεία έκλεισαν νωρίς ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ξεκίνησε η χιονοθύελλα στην Ουάσινγκτον- Συναγερμός και σε άλλες Πολιτείες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ