ΚΟΣΜΟΣ

«Μας πουλήσατε, αφήνετε να μας σφάξουν»: «Πυρά» στρατηγού των Κούρδων κατά των ΗΠΑ

«Μας πουλήσατε, αφήνετε να μας σφάξουν»: «Πυρά» στρατηγού των Κούρδων κατά των ΗΠΑ
(AP Photo/Emrah Gurel)

Βαριές κατηγορίες κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε στρατηγός των Κούρδων στη Συρία, όπως φαίνεται από εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που έχει στη διάθεσή του αποκλειστικά το CNNi.

«Μας εγκαταλείψατε. Αφήνετε να μας σφάξουν» τόνισε ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού για τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, Γουίλιαμ Ρέμπουκ.

«Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατεύσετε τους πολίτες αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη να μας προστατεύσει. Μας πουλήσατε. Είναι ανήθικο…» συμπλήρωσε ο Μαζλούμ.

Ο στρατηγός ζητά, τέλος, από τις ΗΠΑ είτε να σταματήσουν την τουρκική επίθεση είτε να επιτρέψουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να επιτύχουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Όπως σημειώνει το CNNi, οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι Κούρδοι να στραφούν στους Ρώσους.

«Θέλω να ξέρω εάν είστε ικανοί να προστατεύσετε τους ανθρώπους μου, αν μπορείτε να μας προστατεύσετε από αυτές τις βόμβες ή όχι. Πρέπει να γνωρίζω γιατί αν δεν μπορείτε πρέπει να συμφωνήσω με τη Ρωσία και τον Άσαντ και να προσκαλέσω τα αεροπλάνα τους στην περιοχή για να μας προστατεύσουν» τονίζει χαρακτηριστικά ο στρατηγός.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Συρία

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας δήλωσε ότι 785 ξένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά από βομβαρδισμούς τουρκικών δυνάμεων.

Κάνοντας ουσιαστική αναφορά στους αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, η κουρδική διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι «μισθοφόροι» επιτέθηκαν κατά της φρουράς του στρατοπέδου όπου κρατούνταν «στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους» και άνοιξαν τις πύλες.

Σφοδρές συγκρούσεις

Οι Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) φαίνεται ότι έχουν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε), παρά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το έχει καταλάβει.

Σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι SDF (ο συνασπισμός στον οποίο κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG) κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων γειτονιών του Ρας Αλ Αΐν στις οποίες είχαν προωθηθεί χτες οι τουρκικές δυνάμεις και οι Άραβες σύμμαχοί τους.

Οι μάχες μαίνονται τώρα στο πέρασμα του Ρας Αλ Αΐν και στην περιοχή του Ταλ Χαλάμπ. Το Παρατηρητήριο έχει πιστοποιήσει τον θάνατο 17 μελών του Εθνικού Συριακού Στρατού (των ανταρτών που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων) και 4 μελών των SDF, κατά τη διάρκεια της ανακατάληψης.

Ωστόσο, οι Τούρκοι προωθούνται πόλη του Σoυλoύκ, στην ευρύτερη περιοχή της Ράκκα. Φαίνεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονται, όπως επίσης και στο Ταλ Αμπιάντ.

Ωμότητες

Εν τω μεταξύ οι Σύροι αντάρτες που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, διαπράττουν ωμότητες τις οποίες μάλιστα καταγράφουν με τα κινητά τους. Τουλάχιστον εννέα πολίτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται η Χεβρίν Χαλάφ, γραμματέα τους κόμματος «Συρία του μέλλοντος».

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

«Μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβγαλαν την Χεβρίν Χαλάφ από τον αυτοκίνητό του και τον εκτέλεσαν στον δρόμο ανάμεσα στο Καμισλί και το Μανμπέζ», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού σκέλους των SDF.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ