ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμες για στρατιωτική λύση στη Συρία δηλώνουν ΗΠΑ και Τουρκία

Έτοιμες για στρατιωτική λύση στη Συρία δηλώνουν ΗΠΑ και Τουρκία
Reuters

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία είναι έτοιμες για στρατιωτική δράση στη Συρία αν αυτό χρειαστεί αν και σημείωσε ότι μια πολιτική λύση θα ήταν προτιμότερη. 

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι μόνο η νόμιμη συριακή αντιπολίτευση μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Συρίας. Τη Δευτέρα, πάντως, θα ξεκινήσει ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Συρίας, στη Γενεύη.

"Ο τουρκικός στρατός βρέθηκε στο Ιράκ για να αποκρούσει το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι Η.Π.Α έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται.

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται την Τουρκία στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες, πάντως, είχε προβεί σε σκληρές δηλώσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«’Όσα περισσότερα επιτυγχάνει η Τουρκία, τόσο θα ενδυναμώνεται το μήνυμα που στέλνει στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη που παλεύουν για την έννοια της ελευθερίας» δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

«Όταν περιορίζονται τα ΜΜΕ ή φυλακίζονται δημοσιογράφοι για άσκηση κριτικής, όταν περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, κλείνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότεροι από 1.000 ακαδημαϊκοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία της προδοσίας απλά και μόνο γιατί υπέγραψαν μια διαμαρτυρία, αυτό δεν είναι το σωστό παράδειγμα που πρέπει να δοθεί» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ενώ κατέθεσε λουλούδια στο χώρο της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντιέται αυτή των ώρα με τον τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερτογάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ