ΚΟΣΜΟΣ

O... καβαλάρης Κιμ Γιονγκ Ουν εκτοξεύει απειλές εναντίον του πλανήτη

O... καβαλάρης Κιμ Γιονγκ Ουν εκτοξεύει απειλές εναντίον του πλανήτη
EPA / KCNA

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες μέρες μια σειρά από φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται έφιππος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, με την κρατική τηλεόραση της χώρας να τονίζει πως «ο αρχηγός της χώρας μας ετοιμάζει μια μεγάλη επιχείρηση, ώστε να χτυπήσει τον κόσμο με θαυμαστό τρόπο».

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA δημοσίευσε το φωτογραφικό υλικό, όπου ο Κιμ καβάλα σ’ ένα άσπρο άλογο να περιδιαβαίνει τις χιονισμένες πλαγιές και τα δάση του όρους Παεκτού, που θεωρείται ως η «πνευματική πατρίδα» της δυναστείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μάλιστα, στις σχετικές λεζάντες των φωτογραφιών αναφέρεται ότι «η έφιππη παρέλαση του ηγέτη μας στο όρος Παεκτού είναι ένα σπουδαίο γεγονός με βαρύνουσα σημασία για την ιστορία της Κορεατικής Επανάστασης».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μέχρι στιγμής δεν αποσαφηνιστεί τι θα περιλαμβάνει η περιβόητη αυτή «επιχείρηση» του Κιμ. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο συμβολισμός των φωτογραφιών υπογραμμίζει τη σθεναρή αντίσταση της Πιονγκγιάνγκ στις διεθνείς κυρώσεις έναντι του πυρηνικού της προγράμματος και τις δοκιμαστικές βολές βαλλιστικών πυραύλων.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2017, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επισκεφθεί το όρος Παεκτού, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκτόξευση από πλευράς Πιονγκγιάνγκ του μεγαλύτερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και μόλις μερικές εβδομάδες πριν από την ομιλία του για το νέο έτος, κατά τη διάρκεια της οποίας άνοιξε το διάλογο με τη Νότια Κορέα.

Το 2018 ο Κιμ είχε προσκαλέσει το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν στην κορυφή του όρους Παεκτού, στο πλαίσιο μια ιστορικής Συνόδου Κορυφής για την κατάπαυση του πυρός στον 38ο παράλληλο.

Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν σε ύφεση, με τον Κιμ να επισημαίνει πως θα περίμενε έως τα τέλη του χρόνου τις ΗΠΑ να αμβλύνουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση, προτού η Βόρεια Κορέα αναζητήσει ένα νέο, αλλά αδιευκρίνιστο μονοπάτι προς το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ